Breaking

NIKADA SE NISMO VODILI TRENDOVIMA

Intervjui / 04/08/2021

Muzička scena postaje sve življa i čini nam se da su se i izvođači i publika uželeli jedni drugih i da su jedva dočekali koncertne aktivnosti. Grupa ,,Sanya D Rio’’ je sa svoja dva singla najavila radno leto, a mi smo želeli da ih ugostimo i popričamo o svemu što je u vezi sa ovim njihovim radnim letom. Počeli su sa radom još 2007. godine, a do sada se nakupilo dosta podataka koji su deo njihove radne biografije. No, krenimo redom….

Posle duže pauze počinje se sa nastupima i plasiranjem novih pesma. Kako u Vašem slučaju izgleda povratak na scenu i šta ste sve planirali za naredni period da uradite?

Nakon jednog teškog perioda u kome se ceo svet našao, pa tako i naše društvo, a pogotovo naša profesija, svi smo jedva dočekali da koliko-toliko možemo krenuti sa nastupima i koncertima. Nama, kao grupi, jako je važan neposredan kontakt sa publikom, jer to je suština stvaranja muzike – kada možete da je podelite i u isto vreme osetite njihovu emociju.

 

 

Vreme kada nismo mogli nastupati iskoristili smo radeći u studiju i stvarajući nove pesme za naš novi album. U tom periodu objavili smo dva singla-spota za pesme „Jer ti si taj“ i „ Ne volim“, koje smo uspeli medijski da promovišemo i na taj način održavali vezu sa našom publikom, a to nam je i psihološki pomoglo da prevaziđemo ovu situaciju.

 

Čim su se stvorili uslovi, počeli smo sa nastupima i ovog leta očekuju nas koncerti na trgovima gradova Srbije u okviru raznih kulturnih manifestacija, čemu se mnogo radujemo. A u narednom periodu planiramo da objavimo album i održimo koncert u vidu promocije u Beogradu – onako kako to već naša publika očekuje od nas.

 

Postojite od 2007. godine. Neki Vas poznaju kao ,,Rio bend’’, a neki kao ,,Sanya D Rio’’. Zašto je došlo do promene imena?

Razlog za promenu imena benda je u tome što su se u međuvremenu pojavile grupe u regionu pod istim imenom i to je postalo zbunjujuće za publiku koja je pratila naš rad. Tada smo rešili da nastavimo pod imenom ,,Sanya D Rio’’.

 

Koliko članova ima Vaš bend i da li biste ih predstavili našim čitaocima? Ko je za šta zadužen u bendu?

Srž grupe činimo mi kao bračni par (Sanja Dumonjić , vokal i Muki Dumonjić, gitarista), koji smo ujedno i autori naše muzike, a pored nas tu su i vrhunski muzičari i naši prijatelji: Goran Milić (bubanj) i Predrag Blagojević (bas gitara),  koji čine osnov grupe i daju veliki doprinos da to sve zajedno zvuči baš onako kako smo zamislili.

 

Sve je počelo pobedom na festivalu u Vrnjačkoj B Koliko Vam je značila ta pobeda za dalji rad?

Pobeda na festivalu u Vrnjačkoj Banji je značajna, jer je to bio i početak našeg profesionalnog bavljenja muzikom. Ubrzo nakon toga je usledio naš prvi album u izdanju PGP/RTS-a pod imenom „Sa druge strane“

 

Dešava se i da se pobedničke pesme odmah zaborave, međutim, Vaša je doživela širu popularnost. Čini se da Vam je širom otvorila vrata…

Pesma „Samo da ona zna“, sa kojom smo pobedili na festivalu bila je veoma slušana (koja je i dan danas jedna od slušanijih iz tog perioda) i na neki način postala je naša lična karta. Sa njom je zapravo započela naša priča i naš san!

 

Posle prve pobede ide i prvi album, potom i prvi samostalni koncert. Da se malo podsetimo. Pričamo o 2007/2008. godini…

Kao što rekosmo, nakon objavljivanja prvog albuma „Sa druge strane“ i njegovog promovisanja usledio je prvi samostalni koncert krajem 2008. godine u pozorištu „Madlenianum“ pod imenom „Veče najlepših Ex-Yu pesama“, na kom smo, pored obrada, svirali i naše autorske pesme sa prvog albuma! Koncert je snimljen i objavljen u DVD izdanju!

 

Uradili ste i obrade pesama iz eks Jugoslavije, u vašim aranžmanima. Koji su kriterijumi bili za odabir pesama?

Pesme koje smo izabrali da obradimo i izvedemo na koncertu u „Madlenianumu“ odgovaraju našem sezibilitetu i našem ukusu. To su pesme koje smo voleli da slušamo i poželeli smo da im damo neki svoj lični pečat, na način na koji ih mi doživljavamo. Na tom koncertu gostovali su nam mnogi istaknuti umetnici: Kaliopi, Kornelije Kovač, Jasmina Trumbetaš – prvakinja opere Narodnog pozorišta kao i Veliki orkestar koji je brojao više od dvadeset muzičara na bini. Nakon tog koncerta objavili smo album sa obradama pod imenom „Sanjamo“, koji je bio jako dobro prihvaćen od strane publike i veoma slušan!

 

,,Vruća vest“ je da ste uradili i pesmu koja je posvećena našim sportistima, koji su pravi ambasadori naše zemlje u svetu. Recite nam nešto o tome…

Ideja se rodila pred početak Olimpijskih igara 2020. god. u Tokiju. Imali smo veliku želju da damo podršku našim sportistima onako kako mi jedino umemo, pesmom! Oni su nam uvek bili uzor i velika motivacija da istrajemo u svom cilju, a uz pomoć velikog rada, požrtvovanja i vere u sebe. Istovremeno smo hteli da podarimo navijačima naše reprezentacije pesmu kojom će proslavljati pobede naših sportista, koji ponosno nose boje naše zemlje i dostojno nas predstavljaju u svetu. Ovo je naš način da im se zahvalimo: „NA KRILIMA POBEDE“!

 

Koji je to trenutak u Vašoj dosadašnjoj karijeri koji Vam se za sva vremena urezao u sećanje?

Imali smo u našoj dosadašnjoj karijeri mnogo sjajnih koncerata i posebnih trenutaka koje smo doživeli baveći se muzikom koju neizmerno volimo i veoma nam je teško odabrati samo jedan trenutak, ali bismo svakako izdvojili naše učešće i pobedu na festivalu u Vrnjačkoj Banji, sa kojom je zapravo sve i počelo.

 

U nekim fazama svog rada spajali ste nespojivo. Da li i u budućnosti možemo od Vas očekivati takve poduhvate?

Nikada se nismo vodili trendovima, niti pravili kompromise kada je naša muzika u pitanju. Isključivo smo slušali svoje srce i osećanja koja su nam bila glavna vodilja u stvaranju muzike. I kada smo se upuštali u takve poduhvate, to je uvek bilo u cilju umetnosti i naše trenutne inspiracije.

 

Inspracija je svuda oko nas. Kako uspete da prepoznate da je „to-to“ što ćete plasirati publici?

Naša najveća inspiracija je LJUBAV i kroz nju pronalazimo smisao dok stvaramo muziku, pišemo stihove i živimo…

 

Poruka za kraj?

Budite svoji, verujte u sebe i svoje snove. Volite!

 

 

Hvala, srdačno,

Olivera Marinković

Spread the love

Oznake: , ,Olivera Marinković
Previous Post

DANAS JE BLAGA MARIJA

Next Post

PRIRODNA KOZMETIČKA SREDSTVA

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

DANAS JE BLAGA MARIJA

Srpska Pravoslavna crkva slavi danas, 4 avgusta,  spomen na Mariju Magdalenu, u narodu poznatu kao Blaga Marija. Svetica...

04/08/2021