Breaking

LAV IZ AMFIPOLISA

putovanja/zanimljivosti / Život / 22 juna, 2021

Mnogi od nas će ovog  leta posetiti  Grčku, koja mami turitste svojom lepotom obale i gostoprimstvom. Ako imate priliku i vremena obidjite ovu prelepu zemlju  jer u njoj ima  šta  da se doživi, vid, i da se mnogo toga od istorije nauči na terenu. Ako krenete regijom koja vodi od popularne turističke destinacije Asprovalte do lepog i velikog grada luke Kavale, starim putem, stižete do obale reke Strimona, gde se u blizini starog mosta nalazi veličanstveno delo  graditelja-nadgrobni spomenik iz IV veka pre naše ere podignut  u čast Leomedona, najbližeg i najodanijeg saradnika Aleksandra Velikog.

Laomedon je prvobitno bio trirah (zapovednik trireme: drevne antičke galije s tri reda vesala sa svake strane), zadužen za ratne zarobljenike, a kasnije i satrap Sirije (guverner satrapije – provincije).

Priča o otkrivanju spomenika datira iz perioda rata 1912-1913, kada su grčki vojnici kopajući, naišli na temelje i nekoliko delova tela lava. Prvi arheolozi uključeni u iskopavanje i proučavanje spomenika bili su profesori G. Oikonomou i Orlandos, čiji je rad bio prekinut zbog rata. Godine 1916. tokom Prvog svetskog rata, britanski vojnici ulogorovani na tom području, našli su delove tela lava. Novi delovi spomenika izašli su na videlo kada je Društvo Monaha-Ulen (1930-1931) započelo radove na rečnom koritu. Sistematsko istraživanje i proučavanje spomenika počeli su francuski i engleskih arheolozi i tehničari 1932. godine. Multilateralni napori i donacije Amerikanaca, Francuza i Grka rezultirali su obnovom spomenika, koju je radio vajar Andrea Panagiotaki iz Nacionalnog arheološkog muzeja.

Prema J. Roger i O. Bronir (istaknuti arheolozi poznati po proučavanju antičke Grčke) originalna struktura, izgrađena od krečnjaka, sastojala se od kvadratne osnove dimenzija 9,99 x 9,99 m, okružena kolonadom dorskih polu-stubova, četiri na svakoj strani, koje podržavaju dorske entablature (horizontalni elementi, koji se nalaze iznad stubova). Iznad entablature stoji piramida, a iznad piramide je stajao ogromni lav. Na osnovu ovih podataka, Bronir je spomenik restaurirao u obliku mauzoleja, poput odgovarajućih pogrebnih zgrada u Maloj Aziji, a veruje da je ovaj spomenik vojničkim veštinama podignut u čast cenjenog građanina Amphipolisa. Prema Broniru spomenik datira iz poslednje četvrtine IV veka pre nove ere.

Lav iz Amfipolisa nije samo umetničko delo koje zadivljuje svojom veličinom i snagom. Pored toga što je izvajao anatomiju lava do najsitnijih detalja (vene, bogata griva, jaka njuška, usta povučena u stranu, oči pozicionirane duboko u nišama) koji povećavaju tačnost performanse subjekta umetnik impresionira simbolikom rada koja se odnosi na ratničke veštine i hrabrost Laomedona.

Ukoliko pak, nećete biti u prilili da odete na ovo mesto, Naj magazin Vam donosi priču kao i fotografije sa kojima možete uživati i steći uvid kako izgleda  nešto što vremenom dobija samo na lepoti i značaju.

Naj magazin

 

Spread the love

Oznake:Olivera Marinković
Previous Post

ASTROMEDICINA

Next Post

MEGAN MARKL NAPISALA KNJIGU ZA DECU

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

ASTROMEDICINA

Zdravlje je najveće bogatstvo koje svi već na samom rođenju imamo.Čini se da na to bogatstvo često zaboravljamo(Neptun)...

June 21, 2021