Breaking

NA PRAGU STVARNOSTI

Knjige / 13/06/2021

Prije par dana u amfiteatru Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu upriličena je promocija knjige „Na pragu Stvarnosti“, autora Ognjena Kandića.
Tim povodom, Kandić je za čitaoce Naj magazina prenio svoje prve impresije.
„Siguran sam da ne postoji bolje mjesto za prvu promociju moje prve zbirke poezije od amfiteatra Filozofskog fakulteta na Palama. Raduje me što je bio ispunjen do posljednjeg mjesta i što je osim recenzenta moga rukopisa, prof. dr Saše Kneževića, učešće u programu uzeo i sam dekan Filozofskog fakulteta, prof. dr Draga Mastilović, koji se obratio u ime izdavača. Mislim da je poslije duže vremena, zbog svima poznate situacije, ovo bio prvi javni događaj koji je privukao publiku u tolikom broju. Opet se pokazalo da poezija nije već odavno rekla šta je imala, kako se uobičava misliti, i da još uvijek ima i te kako onih koji u njoj pronalaze smisao, utjehu, inspiraciju i odgovore na ona univerzalna opštečovječanska pitanja koja ona, ništa manje negoli filozofija, pretresa i tumači.“

Ovaj mladi filozof i pjesnik pažnju javnosti je privukao na sebe proteklih godina učestvujući na raznim svečanim akademijama u kulturnim manifestacijama širom Republike Srpske, gdje je uglavnom govorio rodoljubivu poeziju. Kako kaže ovo je bila prilika da ga publika upozna u jednom posve novom svjetlu.
„Kako su povodi svečanosti na kojima sam nastupao bili uglavnom jubileji i važni datumi iz istorije mog naroda, tako sam vremenom publiku navikao na rodoljubive pjesme, prema kojim, ruku na srce, zaista gajim posebna osjećanja. No, one su samo jedan integralni dio ove zbirke i moje poezije uopšteno. Zato sam večeras odlučio da kazujem pjesme sasvim drugog žanra, ljubavne i socijalne prije svega, koje su do sada, čini mi se, čak i sa moje strane, bile pomalo zapostavljene. Moji prijatelji i kolege koji su na svoje načine takođe izvodili moje pjesme večeras, doprinijeli su tome da se stvori jedna posebna energija između svih nas, jako prijatna i divna atmosfera. Zahvalan sam im veoma zbog toga.“


Govoreći o samoj zbirci, Kandić ističe kako je iza njega kao izdavač stalo SPKD Prosvjeta Gacko, na čemu im izražava posebnu zahvalnost. Zbog samo njemu znane simbolike, zbirka sadrži ukupno 71 pjesmu. Pjesme su odijeljene u šest neravnomjernih tematskih cjelina koje su idejno ili intertekstualno prilično povezane nekim nevidljivim poetskim koncima, tako da se s pravom stiče utisak da je ovom zbirkom autor želio da ispričana jednu zaokruženu priču koja se tiče svih nas – priču o Ljubavi prema Bogu, otadžbini i ženi, Ljepoti života u svim njenim obličjima, fazama i nijansama, prolaznosti i smrti, ali i krajnjoj pobjedi Dobra.

„Vjerujem da je ta međa koja razdvaja vidljivu i nevidljivu stvarnost, fikciju, maštu i uobrazilju s jedne, i realan fizički svijet, dakle zbilju, s druge strane, koju sam ja krstio u – „prag Stvarnosti“, zapravo rodno mjesto same poezije. Otuda i ovaj naslov moje zbirke. Te međe, tog praga koji spaja koliko i razdvaja vidljive i nevidljive svjetove, mi pjesnici, ako nije prerano da se tako nazovem, mnogo smo svjesniji nego oni koji u poeziji i umjetnosti inače ne vide nešto posebno i uzvišeno. Baš zato što smo kadri da odredimo tu granicu između svjesnog i nesvjesnog, mi je nerijetko, u posebnim trenucima bogonadahnuća, prekoračujemo kako bismo svijet i sebe u njemu, posmatrali i promišljali iz jednog horizonta nepristupačnog onim koji su zaboravili da se čude i pitaju, da istražuju lavirinte svoje i ljudske duše, da osluškuju impuls Neprolaznog i Nepromjenljivog, Vječnog.“
Inače, Ognjen Kandić je viši asistent na Katedri za filozofiju Univerziteta u Istočnom Sarajevu, gdje uporedo pohađa i doktorske studije. Kako kaže, filozofija i poezija su u bliskim rodbinskim vezama pošto obe, u krajnjoj liniji, pokušavaju da odgonetnu prvo i posljednje pitanje našeg postojanja – ko smo, zapravo? Tako je, po njegovim riječima, spoznavanje sebe zadatak kojeg su se sa istim žarom latile i filozofija i poezija. Zato je i ljubav koju osjeća prema njima objedinjena u njemu do te mjere da je oslovljava zajedničkim imenom – Poezofija.


Kako stvari stoje, na našu radost, plodovi njegovog poezofiranje tek će da sazrijevaju. Ovo je bila tek „prva berba“. Jako uspješna.
Za kraj, da kažemo još par generalija o samoj knjizi. Zbirka poezije „Na pragu Stvarnosti“ autora Ognjena Kandića, kao što već rekosmo sadrži 71 pjesmu, odjeljenu u šest tematskih cjelina. Štampana je u tvrdom povezu. Broj stranica – 132. Cijena – 13 KM sa poštarinom za BiH. Zbirka se još uvijek ne nalazi u slobodnoj prodaji. Svi zainteresovani knjigoljupci za sada mogu da je naruče neposredno od autora tako što će se javiti na neki od njegovih instagram profila @ogist_kan ili @poezofija_ok.

 

***
U naopak vakat zlo se iz sna prenu,
Zatrese se zemlja bez uzbune truba,
Usahnulog uma, s puškom na ramenu,
Brat na brata krenu sa škrgutom zuba.
***
Preplavila voda gradove i polja,
Tek poneki toranj sa njom još se hrve,
Granice se brišu, potapaju kolja
Što od crva vavek delila su crve.
***
Uzalud mi bežiš kroz memljive snove
Osuđena na me, s tom prevečnom kaznom,
Kad se svaka zora još po tebi zove,
Kad si Sve u svemu i Ništa u praznom.

Naj magazin

Spread the love

Oznake: ,Olivera Marinković
Previous Post

O SVEMU ODLUČUJEM SAM

Next Post

ČEMU SLUŽE "NEPRIJATNE " SITUACIJE?

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

O SVEMU ODLUČUJEM SAM

Dragi Domić je popularni pevač, koga poštuju kolege muzičari kao i mnogobrojna publika širom regiona. Ovaj pevač je rodjen...

10/06/2021