Breaking

KOJI SE BIOHEMIJSKI PROCESI ODVIJAJU U NAŠEM TELU DOK SPAVAMO?

Zdravlje plus / Život / 03/04/2024

Da, biohemijski procesi se odvijaju u našem organizmu i dok spavamo. Spavanje je vrlo važno za obnavljanje i regulaciju mnogih funkcija u telu, uključujući metaboličke procese, hormone, imunološki sistem i mnoge druge biološke procese.

Tokom sna, telo prolazi kroz različite faze spavanja, uključujući fazu brzih pokreta očiju (REM) i nefaze REM sna. U ovim fazama spavanja, različite biološke aktivnosti se regulišu na načine koji podržavaju oporavak i obnavljanje tela.

Primeri biohemijskih procesa koji se događaju dok spavamo uključuju:

-Sekreciju hormona: Tokom sna, telo reguiše visinu hormona poput kortizola (stresni hormon), rasta, leptina i grelina (hormoni koji regulišu apetit), kao i hormona koji su uključeni u regulaciju telesne temperature, metabolizma i opšte funkcije tela.

-Obnavljaju nam se  tkiva: Tokom dubljih faza sna, telo proizvodi i oslobađa hormone rasta koji su važni za obnovu i popravak tkiva, uključujući mišiće, kosti i kožu.

-Detoksikacija: Spavanje takođe omogućava telu da se detoksikuje i eliminiše  štetne tvari koje se akumuliraju tokom dana.

-Imunološka funkcija: Dok spavamo, telo jača imunološki sistem i pomaže u borbi protiv infekcija i bolesti. Imunološke stanice se aktiviraju i obnavljaju kako bi se održala otpornost organizma.

Ovi su procesi ključni za održavanje zdravlja i vitalnosti, a nedostatak sna može negativno uticati na ove procese i dovesti do različitih zdravstvenih problema. Stoga je važno osigurati dovoljno kvalitetnog sna kako bi se telo moglo pravilno oporaviti i funkcionisati.

Pročitate još i ovo:

POLOŽAJ SPAVANJA OTKRIVA TIP LIČNOSTI

Spread the love

Oznake: ,



Olivera Marinković




Previous Post

KREATIVNI RAD OSLOBADJA OD DEPRESIJE I NEGATIVNIH MISLI

Next Post

STVORITE BAŠTU KAO IZ BAJKE!





You might also like


More Story

KREATIVNI RAD OSLOBADJA OD DEPRESIJE I NEGATIVNIH MISLI

Kreativan rad može zaista biti izuzetno koristan kao terapija za oslobađanje od depresije i negativnih misli. Evo nekoliko...

02/04/2024