Breaking

ŽIR JE NEDOVOLJNO ISKORIŠĆENA NAMIRNICA U LJUDSKOJ ISHRANI

Ishrana i recepti / Život / 26/12/2023

Žir je plod hrasta i hrastova roda, koji se često koristi u ljudskoj ishrani i ima razna nutritivna svojstva. Evo nekoliko načina na koje se žir može koristiti u ishrani i njegova nutritivna svojstva:

  1. Brašno od žira: Žir se suši i melje u brašno, koje se zatim koristi kao zamena za pšenično brašno u raznim receptima. To je popularna alternativa za ljude koji su intolerantni na gluten.
  2. Kaša od žira: Možete pripremiti kašu od žira tako što ćete žir prokuvati i zatim ga pasirati ili blendirati. Kaša od žira može biti nutritivan doručak ili prilog.
  3. Supa od žira: Žir se može dodati u supe i čorbe kako bi se obogatile nutritivno.
  4. Pečeni žir: Pečeni žir može biti ukusan zdravi grickalica. Potrebno je oljuštiti žireve, prokuvati ih kako bi se omekšali, a zatim ih peći u rerni.
  5. Napici od žira: Žir se može koristiti za pripremu napitaka, kao što su kafe zamene ili čajevi.

Što se tiče nutritivnih svojstava, žir je bogat vlaknima, što je dobro za varenje i osećaj sitosti. Takođe sadrži vitamine i minerale kao što su vitamin C, vitamin B6, folna kiselina, kalijum, magnezijum, i fosfor. Takođe je dobar izvor antioksidanata.

Ekološki gledano, žir može biti ekovit izbor jer raste u prirodi i ne zahteva dodatno gajenje ili intenzivnu obradu. Upotreba žira u ishrani može doprineti diversifikaciji ishrane i smanjenju potrebe za uvozom drugih namirnica.

Međutim, važno je napomenuti da žir sadrži tanine, prirodne hemijske spojeve koji mogu dati gorak ukus i koji se mogu neutralisati blanširanjem ili prokuvavanjem žira pre upotrebe. Takođe, preporučuje se da se žir dobro termički obradi pre konzumacije kako bi se smanjili potencijalni rizici povezani sa sirovim ili nedovoljno obrađenim žirom.

Spread the love

Oznake: ,Olivera Marinković
Previous Post

Bašta svetlosti po prvi put u Beogradu...

Next Post

ZABLISTAJTE U NOVOGODIŠNJOJ NOĆI

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

Bašta svetlosti po prvi put u Beogradu...

Lokacija parka; ADA Ciganlija, Beograd Početak Makiške strane Status otvaranja parka (16.00 - 21.00) Izložba...

25/12/2023