Breaking

JAPANSKA JABUKA

Ishrana i recepti / Život / 17/12/2023

Japanska kaki jabuka je crveno voće koje na prvi pogled podseća na paradajz.Japanska nacionalna voćka kaki u prevodu znači hrana bogova!  Iako se zove Japanska jabuka, originalno poreklo je Kina, mada se gaji u svim toplijim krajevima sveta.  Postoji mnogo vrsta ove biljke, medutim najpopularnija je kaki, tacnije Diospyros kaki.

Zreo plod je veoma sočan i sladak ukus, medutim nezreo plod je poprilično kiseo.mmOva voćka sadrži mnogo korisnih nutrijenata od kojih su neki povezani sa poboljšanjem zdravlja srca i vida.

Kaki jabuku možete pronaci u nekoliko boja kao što je na primer narandžasto-žuta i tamno narandžasto-crvena. Takode postoji nekoliko razlicitih velicina koje se uglavnom krecu od 1,5 do cak 9 cm.

Plod ove biljke može da se konzumira sirov, kao i svaka druga voćka ili da se koristi u različitim receptima, međutim list se koristi u  medicinske svrhe. S obzirom da japanska jabuka sadrži hemikalije koje mogu da uticu na smanjenje krvnog pritiska i temperature tela, ova voćka se uglavnom koristi za probleme: krvnog pritiska,

zadržavanjem tecnosti, moždanim udarom, infarktom,  protokom krvi,  povečanom telesnom temperaturom,   štucanjem,   zatvorom…

Ukoliko se pitate kako se jede japanska jabuka, odgovor je jednostavan, možete je jesti presnu kao i svaku drugu voćku ili je možete koristiti kao dodatak hrani, recimo kao pire. Kada je plod potpuno zreo može čak i kašikom da se jede. Postoji mnogo recepata na internetu za japansku jabuku. Mnogi takođe prave sok od japanske jabuke.

Nutritivna vrednost

Kaki jabuka je sjajan izvor vitamina i vlakana.,,mSačinjena je od oko 80% vode i 18,6% ugljenih hidrata.  Prosečna jabuka od 168 grama sadrži oko 118 kalorija (što je 70 kalorija na 100 grama).

*vrednosti se odnose na težinu od 100 grama

Zdravstveni benefiti

Sa samo 70 kalorija na 100 grama, japanska kaki jabuka je fantastican nisko kalorican izvor dijetalnih vlakana. Takođe je sjajan izbor za sve osobe koje su na kontrolisanom režimu ishrane i dijetama.

Snižava krvni pritisak

Kaki jabuka pomaže prilikom snižavanja krvnog pritiska, medutim postoji rizik da pogrošate zdravstveno stanje ukoliko vam je pritisak već nizak. Takode može da ima kontra dejstvo ukoliko koristite lekove za povećanje krvnog pritiska.  Dakle, ukoliko imate problema sa krvnim pritiskom OBAVEZNO se posavetujte sa lekarom o tome da li je pametno da uvrstite japansku jabuku u ishranu.

 • Snižava holesterol

 

-Pozitivno utiče na vid i zdravlje očiju

Japanska jabuka je bogata supstancama koje  poboljšavaju zdravlje očiju i vid. U pitanju su supstance lutein, vitamin A, likopen i zeaksatin.

Ove supstance takode smanjuju verovatnoću za dobijanje katarakte, koja je jedna od glavnih uzroka gubitka vida.

-Bori se protiv virusa

Tanini koji se nalaze u japanskoj jabuci sprecavaju sposobnost virusa da se vežu za celije, a naročito  pomaže prilikom borbe protiv crevnih virusa.

-Anti inflamatorna svojstva

Zbog visoke koncentracije anti inflamatornih antioksidanata kao što su katein, galokatein, kao i betulinskom kiselinom japanska jabuka ima sjajna anti inflamatorna svojstva. Ove supstance takode sprecavaju krvarenje krvnih sudova.

Sjajan izvor antioksidanasa

Velika koncentracija antioksidanata u japanskoj jabuci pomaže prilikom borbe protiv slobodnih radikala.  Takode usporava proces starenja i poboljšava vid, pogotovo kod starijih osoba.

Pomaže prilikom zatvora i proliva

Šecer koji se nalazi u kaki jabukama pomaže prilikom pražnjenja creva, dok tanin pomaže prilikom dijareje.  Japanska jabuka u kuvanom obliku može takođe da pomogne kod hemoroida.

Pomaže prilikom mršavljenja i dijeta

Substanca koja se zove Pektin pomaže prilikom suzbijanja apetita. Takode velike kolicine vlakana produžavaju osećaj sitosti i velike oscilacije šecera u krvi. Razlog je što vlakna koja se nalaze u ovom voću usporavaju apsorpciju hrane u organizmu.

Pomaže prilikom prehlada

Zbog visoke koncentracije Vitamina C, ova voćka je sjajna u borbi protiv prehlada.

Povećava energiju

Zbog visokog sadržaja kalijuma i šecera, kaki jabuka povaćava nivo energije i suzbija umor. Takode sok ove voćke pomaže prilikom smanjenja stresa.

Detoksikuje organizam

Neutrališe negativne efekte slobodnih radikala i zbog visokog sadržaja antioksidanasa pomaže prilikom detoksikacije organizma.

Prirodan diuretik

Zbog visoke koncentracije kalcijuma i kalijuma, ova voćka pomaže prilikom problema sa zadržavanjem tečnosti u organizmu.  Smatra se jednim od najboljih priordnih diuretika.

Kaki jabuku možete pripremiti kao pire, bez potrebe da skidate kožicu jer je veoma tanka. Bitno je da dobro operete voćku pre pripreme.

Recept

Namirnice:

 • 3 kaki jabuke (iseckane)
 • 1 šolja ovsene kaše
 • 2 šolje vode
 • 1 jabuka
 • Vanila
 • Cimet

Priprema:

 1. Stavite sve namirnice u lonac i pustite da prokljuca
 2. Smanjite vatru i pustite da se krčka
 3. Nakon 15-20 minuta nakon što tečnost ispari, dobro promešajte (možete koristiti i mikser)
 4. Poslužite I dekorišite po želji.
Spread the love

Olivera Marinković
Previous Post

PROKRSTINACIJA

Next Post

7 TRIKOVA ZA LAKŠE I LEPŠE USTAJANJE
More Story

PROKRSTINACIJA

Prokrastinacija, odnosno odgađanje obaveza, i odustajanje od postavljenih ciljeva često imaju dublje psihološke uzroke....

14/12/2023