Breaking

10 stvari koje morate znati kad uredjujete dom

Dom / Život / 24 oktobra, 2023

Kako urediti dom, a da pri tom uživate u svakom momentku koji provedete u njemu? Evo nekoliko saveta:

-Izdvojte vremena da se posvetite odabiru boja koje ćete upotrebiti u enterijeru.  Poznato je da tamne boje umanjuju prostor,  a ako imate manju kvadraturu preporučuju se svetle nijanse kako bi vizuelno doprinele da prostorije izgledaju veće. Okrečite zidove u belu boju, ili neku svetlu, kao što je krem, bež ili svetlo siva kako biste stvorili utisak većeg prostora.

-Preuredjenje prosorije uvek počnite sa najkrupnijim komadom nameštaja u njoj, I najbolje pozicije za njega. Obično centralno mesto u sobi zauzima  garniture za sedenje ili sofa,  koja u svakom slučaju može postati I ležaj za razvlačenje. Dizajneri uglavnom preporučuju pliš material, ali pre svega rukovodite se osećajem udobnosti, a I praktičan je za održavanje.

-Za sofu, nikada nemojte koristiti više od šest jastučića, a najbolje četiri.

-Svaki stan ima mesta za biblioteku I police.  Iskoristite zidove vertikalno i postavite police u uglovima kako biste što više iskoristili prostor. Zanimljivo može da izgleda kada se police postave u hodniku kod ulaznih vrata, pored vrata od kupatila ili u prolazu do kuhinje.

-Uvek možete da postavite police pri vrhu zida, skoro u ravni sa plafonom i na taj način uštedite prostor.

-Interesantan detalj je kada se pored knjiga na police postave ukrasne kutije za odlaganje sitnih stvari.

-Rasveta igra veliku ulogu i može da učini da vam proctor izgleda mnogo veće. Najbolje je osvetliti enterijer sa više izvora svetlosti i postaviti ih u uglove prostorija. Podne lampe koje bacaju svetlost ka plafonu daju utisak većeg prostora.

Staklo daje prozračnost kada se nalazi u malim prostorijama. Ukoliko ste ljubitelj nameštaja od stakla, u trpezariji možete da postavite stakleni sto, ili stakleni klub sto pored ugaone garniture u dnevnoj sobi.  Zid od stakla je idealno rešenje za pregrađivanje ukoliko vaš stan nema odvojenu spavaću sobu od ostalih prostorija.

-Ogledalo nikada ne stavljajte kraj prozora, već nasuprot od njega, da bi se bolje reflektovala svetlost, jer nastojimo u svakom prostoru da dobijemo što veću količinu prirodne svetlosti.

-Klub sto uvek treba da je malo niži od dela za sedenje na sofi, kako ne bi smo kolenima udarali o njega.

-Koristite zavese od laganog i prozračnog materijala kako bi omogućili da u stan dolazi što više prirodne svetlosti.

Zavese ili roletne tamnih boja i netransparetnih materijala bi ugušile prostor i dale osećaj težine. Materijali koji se koriste za zavese bi trebalo da budu svetlih, jasnih ili živopisnih boja.

 

Spread the love

Olivera Marinković
Previous Post

ODABIR NAKITA PREMA HOROSKOPSKOM ZNAKU

Next Post

10 NEOBIČNIH MESTA KOJE VREDI VIDETI I POSETITI

0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

ODABIR NAKITA PREMA HOROSKOPSKOM ZNAKU

Horoskopski znakovi mogu utjecati na različite aspekte osobnosti pojedinaca, uključujući njihove sklonosti prema određenim...

October 22, 2023