Breaking

DOKOLICA I DOKONICA

Kutak za psihologiju / Život / 10 oktobra, 2023

U našem narodu se kaže da su ovi pojmovi za “đavolju baštu u kojoj svašta niče”. Da li su ta dva pojama ista ili slična I po čemu se razlikuju saznajte su sledećem tekstu.
Dokolica i dokonost su termini koji se često koriste da opišu stanje nedostatka aktivnosti ili angažmana. Međutim, imaju različite konotacije i značenja, posebno u psihološkom kontekstu.

  1. Dokolica: Dokolica se obično opisuje kao stanje kada osoba nema specifične aktivnosti ili zadatka koji bi trenutno zaokupili njen um ili telo. Dokolica može biti prolazno stanje koje se javlja između aktivnosti ili radnih obaveza. U psihološkom smislu, dokolica može biti korisna i obnovljiva, omogućavajući osobi da se odmori, opusti i razbistri svoje misli pre nego što se ponovo angažuje u nečemu.
  2. Dokonost: Dokonost ima negativnije konotacije u odnosu na dokolicu. Ovaj pojam se često koristi da opiše stanje pasivnosti i ravnodušnosti prema aktivnostima ili obavezama koje bi osoba mogla da preuzme. Osoba koja je dokona obično ne pokazuje interes za produktivno korisne aktivnosti, već može provoditi vreme u dosadi, pasivnosti ili beskorisnim aktivnostima koje ne doprinose njenom razvoju ili blagostanju.

Razlika u psihološkom smislu:

Psihološki gledano, dokolica se može smatrati zdravim i prirodnim stanjem, jer omogućava umu i telu da se opuste i obnove. To je važno za mentalno zdravlje, kreativnost i produktivnost. Dokolica može doprineti kreativnom razmišljanju, samorefleksiji i boljem upravljanju stresom.

S druge strane, dokonost je obično povezana s nedostatkom ciljeva, motivacije ili interesa za angažovanje u smislenim aktivnostima. Osoba koja je često dokona može se suočiti s problemima kao što su niska samopouzdanja, manjak smisla ili svrhe u životu, pa čak i depresija.

Ukratko, dokolica može biti pozitivan koncept koji omogućava regeneraciju i refleksiju, dok je dokonost pasivno stanje koje može imati negativne implikacije na mentalno zdravlje i opšti životni doživljaj.

Spread the love

Oznake: ,Olivera Marinković
Previous Post

PRIPREMA ORMARA ZA SEZONU IZ LETA U JESEN

Next Post

BUDITE OPREZNI SA BEAUTY PROIZVODIMA

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

PRIPREMA ORMARA ZA SEZONU IZ LETA U JESEN

Priprema ormara za sezonu iz leta u jesen može biti koristan proces kako biste osigurali da imate prikladnu odeću pri ruci...

October 8, 2023