Breaking

Andora

putovanja/zanimljivosti / Život / 04/05/2023

Kada smo u Naj magazinu pisali o najmanjim državama nismo mogli da zaobidjemo ni Andoru, koja ima samo 468 kvadratnih kilometara, a nalazi se između dve mnogo veće države-Francuske i Španije.  Andora je vremenom svoju specifičnost iskoristila i postala turistički centar gde godišnje dodje preko deset miliona turista. Zovu je  I “najvećm među najmanjim zemljama“.

Iako mala, Andora je podeljena na sedam provincija.  Njen narod, Andorci su poznati kao narod sa najdužim vekom življenja, zauzimajući drugo mesto na svetu – odmah iza Japanaca. Prosek je 84 godine, što se priprisuje čistom vazduhu, jer Andora nema industriju.  Specifičan reljef čine I planine I šume, što čini  da vazduh bude čist, a jedan od kurioziteta Andore, (kojih je puno) je I  to da ova država nema svoj aerodrom!

Andora se često upoređuje sa “skrivenim blagom“ s obzirom na to da je smeštena na izuzetno malom prostoru, a istovremeno je njen glavni grad, Andora la velja i najviša tačka nadmorske visine u Evropi. Vremenom su Andorci iskoristili svoj položaj i razvili turizam toliko da je on najveći izvor njenih prihoda. Upravo zbog toga što je okružuju planine koje su prosečne visine oko 1.900 metara i najvišeg vrha Coma Pedrosa na 2.946 metara, skijanje i planinarenje su dve glavne atrakcije, pa tako turistički obilazak planina koji poduže traje uključuje i degustaciju različitih tradicionalnih jela u kamenim štalama- “bordama“. Takođe, ako ste ljubitelji ekstremnije zabave, morate isprobati tobogan dužine 5300 metara koji je sagrađen u parku “Naturlanija“. Spuštanje ovim toboganom u proseku traje petnaest minuta, a ono što ga čini još zanimljivijim je prolazak kroz bogatu borovu šumu “La Rebasa“.

Kada već dodjete u Andoru, morate probati nešto od njihove hrane,

jer je poprimila uticaje kako francuske, tako i španske kuhinje,  pa se može reći da je uzela najbolje od oba – počevši od sireva, preko vina, ribljih specijaliteta i karakteristične andorske šunke kojima cena na jesen padne i preko 50%. Poznato je da je jedan mesec u godini rezervisan za “univerzalni jelovnik“ koji podrazumeva da većina restorana na prostoru Andore usaglasi i koristi iste sastojke i isti jelovnik, praveći različite kombinacije.

Iako nije članica Evropske Unije, ona uživa sve pogodnosti trgovine kao i zvanične članice, a posebna pogodnost je ta što nema porez. Stoga je neki nazivaju i “poreski  raj“, jer su cene mahom smanjene za oko 30 %. Upravo to joj je omogućilo da postane centar trgovine – niske cene privlače dosta turista. Osim trgovine vinom, viskijem, garderobom, dijamantima i ostalim dragim kamenjem, duvan je takođe karakterističan za ovu zemlju, iako mu po pravilu ova klima baš i ne odgovara. Ipak, njena slaba tačka je poljoprivreda, s obzirom na to da je samo 2% zemljišta obradivo što znači da se hrana u velikoj količini uvozi.

Andora je poznata i po trgovini parfemima, s obzirom na to da je Julia Bonet bila žena koja je u Andoru uvela svetski duh u najtežem trenutku, nakon Građanskog rata. Julia je umnogome doprinela da se tada ruralna, odsečena zemlja za kratko vreme svrsta u vodeće industrije. U početku je uvozila robu iz Toulouse-a, a onda je razvila svoj biznis i proširila ga po celom svetu. Danas ova kompanija broji preko 70 radnji, od kojih je oko 20 na području Španije. Njen najpoznatiji parfem je “Julia“, a izjavila je da svoj uspeh duguje kvalitetu, profesionalnosti i prestižnoj lokaciji. 2003. godine, u njenu čast podignut je muzej. “Museo del Perfume – Fundación Julia Bonetnalazi se u Andori.

Pored svih ovih pogodnosti, ipak se kao najznačajnija uzima sama priroda. Večiti led i sneg na visokim planinama Pirineja koje okružuju Andoru i bogato zelenilo koje je najlepše u proleće, čine da ova zemlja u skoro svakom trenutku ima spoj svih godišnjih doba na samo par stotina kvadratnih kilometara. Nikakva veća prevozna sredstva nisu vam neophodna – to najbolje znaju Andorci koji nemaju ni prugu ni aerodrom, već eventualno bicikl ili najjednostavnije – put pod noge, pa u dugu šetnju. Zar to nije pravi odmor?

Spread the love

Oznake: ,Olivera Marinković
Previous Post

SVE SE TAJNE SAZNAJU...

Next Post

Književni rad Stojadina Tomića

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

SVE SE TAJNE SAZNAJU...

Zaklela se zemlja raju, da se sve tajne saznaju. Imajte ovu krilaticu na umu, ukoliko mislite da se od sveta nešto može...

04/05/2023