Breaking

PLAKA, ATINA

putovanja/zanimljivosti / Život / 18 decembra, 2022

Od neolita,  pa do danas, Plaka je najstarije poznato naselje u Atini. Smatra se jednim od najstarijih okruga u celoj Evropi. Okružen je nekim od najvećih znamenitosti Atine, kao što su Agora, Akropolj i trg Monastiraki.
Plaka je jedno od najlepših mesta u Atini. Većina ulica u okolini je samo za pešake, što je savršeno ako želite da obiđete ovo staro naselje.  Svaka ulica okruga je kao pravi dragulj. Svi su ispunjeni tradicionalnim grčkim restoranima, kafićima, prodavnicama i drugim turističkim sadržajima. Uglavnom su to mesta sa tradicionalnom hranom, obojena živim bojama u prijatnom ambijentu. Kada je u pitanju kupovina, u Plaki ćete uživati ako ste ljubitelj suvenira i ručno rađenih proizvoda. Prodavnice suvenira nude i keramiku, slike, replike grčkih skulptura i još mnogo toga.. .
Navešćemo samo neke od atrakcija i zanimljivosti koje možete videti i raditi u Plaki. Ima još mnogo toga da se otkrije na ovom neverovatnom mestu, a to prepuštamo vama da izaberete po svom nahodjenju.

-Ako želite da vidite grčke rukotvorine koje čine deo narodne umetnosti zemlje, idite pravo u Muzej grčke narodne umetnosti!.

Još jedan muzej ugošćava kolekciju slika i crteža grčkih i evropskih umetnika. Poslednji konak u Atini, je kuća porodice Benizelos koja sada radi kao muzej u kome se može videti kako je izgledala tradicionalna kuća poput ove.

 • Možda bioskop na otvorneom nije prva stvar koja vam padne na pamet kada pomislite na ovo mesto. Ali, Cine Paris je odlično mesto za gledanje filma na krovu sa pogledom na Akropolj.

 • Osim toga, možete kupiti piće u baru ili kupiti grčke verzije filmskih postera. Zar to nije sjajno?
 • Bićete zadivljeni svime što prodavnice nakita mogu da ponude. Po niskim cenama ovde možete kupiti neke od najlepših komada nakita.
 • -Deo drevne meteorološke stanice, nazvanom Kula vetrova,  za koju se verovalo da je mesto magije.
 • Odmah preko tornja, vide se Vrata Medrese, nekadašnje teološke škole iz 1721. Bizaran deo istorije ove zgrade je to što je ona takođe bila zatvor tokom Rata za nezavisnost.

Zanimljive činjenice o Plaki

 • -Područje Plake je staro oko 3.500 godina.
 • -Ovde je izgrađen prvi univerzitet u Grčkoj.
 • -Plaku svake godine poseti oko milion turista.
 • -Tokom osmanskog perioda, ovo je bilo poznato kao tursko susedstvo.
 • Nažalost, požar 1884. godine uništio je deo okruga.
 • -Zbog svojih arheoloških nalazišta, Plaka se smatra susedstvom bogova.
Spread the love

Oznake: ,Olivera Marinković
Previous Post

GLUMA JE NAJELPŠI POSAO

Next Post

POZIVNICA ZA IZLOŽBU

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

GLUMA JE NAJELPŠI POSAO

Harizmatičnog I popularnog glumca Nenada Herakovića vidjamo I na domaćoj, ali I na svetskoj filmskoj sceni. Sve je počelo...

December 16, 2022