Breaking

Ledene skulpture pretvorile centar ruskog grada Tomska u prizor iz bajke

Kratke vesti / 23 januara, 2022

Duge sibirske noći, tačnije grad Tomsku,

Je u danima praznika bio dodatno dekorisan I sa 16

veličanstvenih ledenih skulptura. Neobična umetnička dela su deo projekta „Kristalni Tomsk“, festivala posvećenog oblikovanju leda, koji je sedmi put organizovan.

Tema ovogodišnjeg takmičenja je „Narodna umetnost i nematerijalno nasleđe“, pa su vajari tako bili inspirisani bajkama, mitovima i epskim pesmama u stvaranju svojih dela.

Majstori oblikovanja ledenih struktura radili su svakog dana od devet ujutru do devet uveče, a pojedini su ostajali i preko noći.

Naročito izazovan je bio dan kada je Tomsk prekrio mraz, a dnevna temperatura pala na -25 stepeni Celzijusa.

Drugi izazov predstavljala je sama količina leda potrebna za pravljenje velikih skulptura. Naime, za njihovu izradu upotrebljeno je 376 ledenih blokova ukupne mase 156 tona. Svaki tim je dobio 8,5 ledenih blokova za svoju skulpturu od kojih je svaki težak 500 kilograma.

U ovom događaju učestvovalo je šesnaest timova sa ukupno 32 vajara iz deset različitih delova Rusije: Jakutska, Kabarovska, Irkutska, Perma, Kizila, Severska, Jekaterinburga, Sant Petersburga, Moskve i naravno, Tomska.

Svaki tim je, pored velike, napravio i jednu malu skulpturu u sklopu kratkog turnira.  Prvo mesto i novčanu nagradu u iznosu od 100.000 rubalja (oko 1.200 evra) osvojili su vajari iz Jakutska – tim „RoK“, za skulpturu „Nebeska kobila“.

Spread the love

Olivera Marinković
Previous Post

STOLOVI I FOTELJE

Next Post

GLUMAC UČI CEO ŽIVOT

0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

STOLOVI I FOTELJE

  Strah, fobija i slični preterano jaki podražaji, pod čijim uticajima čovek pribegava radnjama i dešavanjima...

January 21, 2022