Breaking

MOSTAR, BOSNA I HERCEGOVINA

putovanja/zanimljivosti / Život / 20/05/2021

Postoji jedna varoš koju ne smete zaobići ako krenete put Bosne i Hercegovine, a moja preporuka je da tamo odete samo zbog nje i prenoćite u njoj kako bi je doživeli u punom sjaju.

 

Mostar… grad mosta, Neretve i Alekse Šantića. Smešten u južnom delu Bosne i Hercegovine, leži između surovog kamena planina Velež i Prenj u pitomoj Neretvanskoj kotlini koju zaplahuje mediteranska klima i miris Jadrana.

Mesto gde ćete odmah otići, pošto se smestite, je Stari grad gde obale smargdno zelene Neretve spaja kameni most po kome je grad i dobio ime. Lepote kamenih ulica i kuća Starog grada možete osetiti samo uživo, a velelepni Stari most će vas zadržati satima da ga posmatrate, fotografišete i pijete kafu u obližnjim baštama gledajući u njega.

 

Izgradnju mosta je 1557. godine naredio Sulejman Veličanstveni. Sama izgradnja je poverena je učeniku poznatog turskog arhitekte Sinana, Hajrudinu. Most je pravljen devet godina i do dana današnjeg je ostao da prkosi sili gravitacije i postao simbol grada. Njegov masivni klesani kamen, kao i kamen celog Starog grada tokom dana upijaju sunčeve zrake kojih ima na pretek u Mostaru, koje akumuliraju, da bi tokom noći nagradile  prolaznike toplim zagrljajem.

 

Sigurno ćete sići pored mosta do Neretve i poželeti da zamočite ruku u njenu hladnu vodu, a ako budete želeli možete se provozati jednim od čamaca koji su u ponudi turistima. Par momaka na mostu ceo dan pravi spektakl skačući sa mosta, a jedan od njih, posle skoka koji smo gledali, je rekao  „e sad možete reći da ste bili u Mostaru“.

 

Šetajući kamenim ulicama Starog grada zadiviće vas mnoštvo zanatskih radionica u kojima vešti majstori obrađuju bakarne limove i od njih prave prava umetnička dela, posuđe, suvenire. Siguran sam da nećete odoleti, a da ne kupite neki komad i ponesete kući za uspomenu.

 

 

Kada se umorite od šetnje ja vam svakako preporučujem da sednete u neku od tradicionalnih ćevabdžinica i probate mostarske ćevape, služene na metalnom tanjiru u pola somuna sa sitno seckanim lukom i ajvarom.

A kako obići Mostar i pisati o njemu, a ne spomenuti njegovog najpoznatijeg stanovnika Aleksu Šantića. O njemu već sigurno dosta znate, a Mostarci će vam ispričati sve to i sve ono što o njemu niste znali. Toliko su ponosni na njega da će vas svaki od njih uputiti da obiđete park Alekse Šantića u kome je i njegov spomenik, a čak su nedaleko od parka napravili i spomenik Emini sa sve ibrikom u ruci kako je sam Šantić opisuje u svojoj pesmi.

 

Mogao bih još dosta da napišem o ovom divno gradu, ali bih vam to ostavio da sami doživite. Isplanirajte jedan vikend, iznajmite neki od mnogobrojnih stanova na dan koje Mostarci nude turistima po vrlo povoljnim cenama i uživajte u lepoti ovog fantastičnog grada.

 

Tekst i fotografije: Aleksandar Đerić

Instagram: @aleksandar_djeric

 

Spread the love

Olivera Marinković
Previous Post

ČOVEK VELIKOG SRCA

Next Post

NEDELJNI SPORTSKI HOROSKOP

0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

ČOVEK VELIKOG SRCA

Nedavno smo bili očevici nemilih scena oduzimanja dece jednoj baki. Ove scene su kružile društvenim mrežama, ali su se pojavile...

19/05/2021