Breaking

AROMATERAPIJA

Zdravlje plus / Život / 27 decembra, 2020

Aromaterapija, tj. korišćenje eteričnih ulja je čovečanstvu poznato preko 6000 godina.

Svima poznata Kleopatra ih je svakodnevno koristila. Većina njih se pominje u samoj Bibliji, gde se eterična ulja vrednuju koliko i samo zlato. Rimljanima su ona bila deo statusnog simbola, a sam Hipokrat je eterična ulja koristio za lečenje kuge.

Međutim, danas je aromaterapija mnogima asocijacija za pravljenje parfema ili sinonim za mirišljav dom, dok se ista smatra ravnopravnom holističkom granom, koja ne samo da pomaže kod fizičkog isceljenja, već nam eterična ulja daju moć (koju su naši preci koristili mnogo pre nas) da transformišemo sebe i svoj život.

Eterična ulja su esencija biljaka i njena moć

Eterična ili esencijalna ulja su, kako i sam naziv kaže, esencija same biljke. Moć biljke.

Ono što ona koristi da samu sebe zaštiti od štetočina, bakterija, gljivica, da privuče insekte ili da ih odbije. Koristeći eterična ulja, mi pozajmljujemo tu moć i tako dopunjujemo našu ličnu.

Treba imati na umu da su ulja veoma koncentrovana i mnogo potentnija nego kada koristimo samo sušenu biljku. Na primer, 1 kap eteričnog ulja nane je isto kao da ste popili 28 šolji čaja ove biljke.

Aromaterapija-susret sa sobom i odličan način da svoj život i zdravlje stavimo u svoje ruke

 Sa aromaterapijom i eteričnim uljima se susrećem nakon što sam odustala od tradicionalne medicine i počela da tražim prirodno rešenje za svoj zdravstveni problem. I tako me život upoznao sa ovim esencijama života, ali i sa samom sobom. Pomogla su mi da preuzmem odgovornost za svoje zdravlje, da ne očekujem da će se drugi bolje brinuti o meni nego ja sama i da poverujem u snagu prirode i snagu svog tela.

Pa, kako sam uspela da pomognem sebi samo uz pomoć eteričnih ulja?

Tako što sam prvo koristila ulja iz apoteke, koja nisu dala rezultate, pa sam se onda upoznala sa eteričnim uljima terapeutske klase doTERRA. I rezultat nije izostao. Kada sam se uverila i zaljubila u delotvornost, odlučila sam da to podelim sa drugima, a ujedno i da sama postanem aromaterapeut.

Eterična ulja – melem za um, telo i duh

Sada se sigurno pitate – pa, dobro, kako se koriste ta eterična ulja da bismo uživali u svim njihovim benefitima? Kako god ih koristili, ona istovremeno deluju na sve nivoe našeg bića – fizički, emocionalni, mentalni i duhovni. Bilo da ih koristimo lokalno (da se nanose na određena mesta na telu), za unutrašnju upotrebu (tj. da se piju, ali to važi samo za terapeutska ulja, kao i ona na kojima piše da se mogu upotrebljavati na taj način) ili kao jedan od najrasprostranjenijih načina – putem difuziranja ili udisanja. U te svrhe se koristi difuzer (raspršivač vazduha) ili se kapne 1-2 kapi na dlanove i tako udiše.

Aromaterapija-prirodan put do ravnoteže našeg bića na duže staze

Kao što rekoh, aromaterapija ne tretira samo jedan aspekt problema, već sve. Pomoću nje mi dovodimo naše telo u razvnotežu, jer svaki problem jeste manifestacija disharmonije na nekom nivou našeg postojanja. Eteričnim uljima se ravnoteža ne postiže jednokratno, već je to na duže staze i to tretiranjem uzroka.

Ako ste početnik, jedan od najboljih i najbezbednijih načina jeste difuziranje ili udisanje eteričnih ulja. Mi na ovaj način najbolje potpomažemo naše emocionalno telo, a kada se naš emocionalni odgovor na određene situacije promeni, onda se menja i biohemijski odgovor tela.

Kako je moguće postići emocionalni balans samo udisanjem aroma?

Naše čulo mirisa je direktno povezano sa centrom u mozgu koji je odgovoran za naše emocije, osećaj gladi ili sitosti, osećaj sigurnosti i proživljene prijatne ili neprijatne situacije. Ako se još uvek niste setili, sigurno ste voleli štrudlu koju je pravila vaša baka ili mama. I onda kada prolazite pored neke pekare, osetite isti miris i to vas podseti na detinjstvo i bezbrižne dane.

Kako se mirisom mogu izazvati prijatne, tako se mogu izazvati i neprijatne emocije i sećanja. Srećom, na isti način, udisanjem, konzumacijom ili nanošenjem pravilno

izabranih aromatičnih molekula (eteričnih ulja), ona se mogu menjati. Daa, baš tako. I to bude na veoma nežan način, da se vrlo često i ne oseti, a našem biću prija takav mirisni i isceljujući zagrljaj eteričnih ulja.

Kako deluju eterična ulja na sve aspekte našeg bića?

Jedan divan primer – Osoba na fizičkom nivou ima probleme sa kožom i disajnim organima. Emocionalno nije mnogo otvorena, često nervozna, pod stresom i sa strahom da izrazi svoja osećanja.

Ako malo dublje pogledamo, koža je naš najveći organ i predstavlja barijeru između nas i okoline. Ona nam je granica. Ako ne znamo da pokažemo svoje emocije i imamo problem sa izražavanjem, jedan od puteva gde će to nepokazano i neizraženo izaći

jeste baš kroz kožu i probleme sa njom. Tako će više ljudi videti to što potiskujemo i ne kažemo. Strah da pokažemo svoja osećanja se često može povezati i sa tim da nismo dovoljno dobri ili da ćemo biti odbačeni. Isto tako, ono što prećutimo i ne pokažemo utiče i na naše disajne organe – prećutano stvara energetsku blokadu i mi gubimo dah (život) i tako čuvamo sebe od ispoljavanja mišljenja i osećanja. Ovakvoj osobi bih ponudila eterično ulje bergamota.

Zašto baš bergamot?

Zato što je on odličan za kožu i disajne probleme, dok na emocionalnom nivou pomaže da više volimo sebe, uvažavamo svoje potrebe i da se izrazimo bez straha i bez potrebe da stižemo do depresije. Ovo eterično ulje sa mnogo koristi mažemo (razređeno) na pulsne tačke, udišemo ili difuziramo, a terapeutsko ulje bergamota koje lično koristim se može i piti. Bilo koji način ili sva tri kombinovano pomažu da se naše biće vrati u prvobitnu harmoniju. Posle nekog vremena kod osobe će se promeniti načinispoljavanja sebe, a fizički simptomi će se poboljšati.

Koristeći eterična ulja, mi ne samo da potpomažemo naše biće, već ga i transformišemo na jedan potpuno prirodan način.

Za šta se mogu koristiti eterična ulja u svakodnevnom  životu?

Pre svega, možete napraviti svoj prirodni parfem, bez ikakvih hemikalija koje će uticati na rad vaših hormone. Zatim ćete veoma brzo i lako praviti prirodne proizvode od svega nekoliko sastojaka i negovati svoju kožu i kosu. Tamjan, čajevac i lavanda su fantastični kada su u pitanju bore, opekotine, ožiljci, strije, akne, kao i razni drugi problemi sa kožom i izražavanjem sebe i postavljanjem granica. Limun će dati dodatni sjaj kosi, a čajevac će pomoći kod peruti. Menta će vam pomoći da brzo snizite visoku temperaturu, kao i to da sa lakoćom krenete u susret životu i imate bolje varenje.

Alergije će uspešno potpomoći kombinacija lavande, mente i limuna. Bolove i artritis

možete olakšati tamjanom, a on će vam ujedno pomoći da živite svoju istinu i budete povezani sa božanskim u sebi. Moći ćete da čistite svoju kuću pomoću eteričnog ulja eukaliptusa, citronele, limuna ili određenih blendova, dok u međuvremenu eukaliptus koristite kao saveznika za dodatnu podršku imunitetu i kod disajnih problema, citronelu za komarce, a limun ujutru za detoks tela i emocija. Za meditaciju i duhovnu praksu

možete koristiti ulje tamjana, smirne (mirte), rimske kamilice, ylang ylang-a, koji je odličan i ako imate problema sa kardiovaskularnim sistemom. Za energetsko čišćenje prostora je odlična limunova trava, pa se može difuzirati ili napraviti sprej za osvežavanje prostora. Za nesanicu će vam poslužiti lavanda, kao i za visok krvni pritisak i opekotine, a za mršavljenje i celulit – grejpfrut. On će vam pomoći i da više zavolite i poštujete svoje telo. Naravno, ovo su samo neki od primera, jer svako eterično ulje ima, slobodno mogu reći, bezbroj koristi i može se upotrebljavati sinergično sa drugim uljima, kako bi se postigao maksimalan efekat.

Aromaterapija za anksioznost, strahove i traume

Ako vas više interesuju emocionalni benefiti eteričnih ulja, onda ih možete koristiti za stanja anksioznosti i napada panike, za pomoć kod depresije, raznih strahova, trauma, pa čak i onih transgeneracijskih. Možete veoma lako pomoći sebi da izađete iz šablona ponašanja i podsvesnih uverenja koji vam ne služe i biti najbolja i najmirisnija verzija sebe. Jer zaslužujete da brinete o sebi i zaslužujete da se upoznate i sa boljom verzijom sebe.

Ko može aromaterapijom pomoći sebi?

 Eterična ulja terapeutske klase mogu koristiti i same bebe čim se rode, njhove mame tokom trudnoće i porođaja, deca i svi odrasli. Za svaki uzrast i izazov postoje određena pravila korišćenja i treba imati stručnije lice uz sebe, koje će vas podržavati na tom putu.

Aromaterapija ima toliko toga da nam ponudi. Živeti u skladu sa prirodom nije teško, jer tada živimo u skladu sa sobom. Ono što je malo teže jeste otvoriti se bez straha i predrasuda ka prirodnim rešenjima i biti spreman iskusiti svoju moć preuzimanjem odgovornosti. Takođe je važno da se brinemo o sebi na kvalitetan način i uz kvalitetna eterična ulja, jer jedino tada rezultati neće izostati, a život će poprimiti jednu sasvim drugu aromu.

Za Vaše blagostanje,

Tanja Radmanovac

Spread the love

Oznake: , ,Olivera Marinković
Previous Post

POSAO GLUMCA PRUŽA UVEK NEŠTO NOVO

Next Post

PEĐOLINO, SREĆAN ROĐENDAN!!!

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

POSAO GLUMCA PRUŽA UVEK NEŠTO NOVO

Vaja Dujović je glumu diplomirala na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Od 2014. godine gledamo je u različitim...

December 26, 2020