Breaking

KONTINUIRANO SPAVANJE

Zdravlje plus / Život / 16/05/2024

Kontinuiran san noću izuzetno je bitan za opšte zdravlje i dobrobit. Tokom sna, telo prolazi kroz razne faze oporavka i obnavljanja, što je ključno za mentalno, emocionalno i fizičko zdravlje. Evo nekoliko razloga zašto je kontinuiran san važan:

-Oporavak mozga: San pomaže mozgu da se regeneriše i obradi informacije koje smo prikupili tokom dana. Nedostatak sna može ometati kognitivne funkcije poput pamćenja, koncentracije i donošenja odluka.

-Fizičko zdravlje: Tokom sna, telo obnavlja i popravlja tkiva, pomaže u regulaciji hormona i jača imunološki sistem. _

Nedostatak sna može dovesti do povećanog rizika od raznih zdravstvenih problema, uključujući srčane bolesti, pretilost i dijabetes.

-Emocionalno blagostanje: San igra ključnu ulogu u regulaciji emocionalnog stanja. Nedostatak sna može povećati osećaj stresa, anksioznosti i razdražljivosti, dok redovan i kvalitetan san može poboljšati raspoloženje i sposobnost suočavanja s stresom.

-Regulacija telesne težine: Nedostatak sna može poremetiti hormone koji regulišu apetit, što može dovesti do povećanog osećaja gladi i veće skloneosti prema prejedanju. To može rezultirati povećanjem telesne težine i problema s pretilošću.

-Kognitivne funkcije: San je važan za optimalno funkcioniranje kognitivnih sposobnosti poput učenja, pamćenja, koncentracije i kreativnosti. Nedostatak sna može značajno utecati na ove sposobnosti.

Ukratko, kontinuiran san noću ključan je za celokupno zdravlje i dobrobit, te bi trebao biti prioritet za održavanje optimalnog funkcioniranja tela i uma.

Spread the love

Oznake: ,



Olivera Marinković




Previous Post

POGLEDAJTE U SVOJ DLAN

Next Post

Prvi srpski kolač – je kolačić od šljiva.





You might also like


More Story

POGLEDAJTE U SVOJ DLAN

Ukoliko je hiromantija jedno od vaših interesovanja na pravom ste mestu da to naučite. Ovo umeće potiče iz antičkih...

14/05/2024