Breaking

JEDINA PRAŠUMA U SRBIJI

putovanja/zanimljivosti / Život / 11/05/2024

Da li biste poverovali kada bismo vam rekli da Srbija ima prašumu? Zvuči neverovatno, ai ima!!!

Vinatovača na Kučajskim planinama jedina je prašuma u Srbiji.

Jedna stvar koja čini Vinatovaču drugačijom od svih drugih šuma u Srbiji jeste to što je drveće na ovom prostoru raslo više od 350 godina. Prašuma Vinatovača je poseban rezervat prirode sa stablima bukve starim 350 godina. Ovaj posebni rezervat prirode i tamna bukova šuma nalaze se na 640 do 800 metara nadmorske visine, te predstavlja skriveni dragulj još uvek nepoznat javnosti. Upravo je odsustvo štetnog ljudskog uticaja omogućilo da u njemu vladaju isključivo pravila koja je priroda propisala.

 

Pored zelenih krošnji stabala koja dostižu visinu preko 40 metara i stvaraju oazu mira, u ovom čudu prirode nestvarne lepote možete sresti i raznovrsnu floru i faunu.

Ono što je, takođe, karakteristično za ovaj raj na zemlji jeste da ovde ne samo da nije posečeno nijedno stablo već nijedno nije ni odneto niti pomereno. Jednostavno, kad neko drvo padne pod uticajem snega, vetra ili od starosti, ostaje u prašumi, ne dira se. A to znači: potpuno očuvana priroda, bez i najmanje ljudske intervencije.

Tu je i potok Vinatovac, pritoka Resave, koji svojim žuborom stvara osećanje spokoja i zajedno sa cvrkutom ptica doprinosi osećanju da ste se teleportovali u neku drugu stvarnost. Bolju i bajkovitiju od one koja nas svakodnevno okružuje.

Prašuma Vinatovača je pod strogim režimom zaštite – zabranjena je seča stabala, a nije dozvoljeno čak ni branje bilja. Za ulazak u ovaj rezervat neophodna je dozvola Zavoda za zaštitu prirode.

Spread the love

Oznake: ,Olivera Marinković
Previous Post

MET GALA

Next Post

DA LI SU CVETOVI TOPOLE ALERGENI?

You might also like


More Story

MET GALA

Crveni tepih Met Gala 2024. zvanično je zatvoren u Metropoliten muzeju umetnosti, a najveća modna noć je privedena kraju....

10/05/2024