Breaking

ĐUVEČ

Ishrana i recepti / Život / 22 juna, 2023

Đuveč (tur. Güveç) je turska, rumunska i balkansko varivo od mesa i povrća, slična francuskoj supi ratatuj. Pravi se od mesa, maslina, paradajza, pečurki, luk, začinsko bilje i začina, a obično se poslužuje uz mešanu salatu. Od mesa mogu se koristiti piletina, svinjetina, janjetina ili govedina, a ponekad i riba, ali meso se može izostaviti.        Povrće koje se koristi: luk, paradajz, paprika, tikvice, patlidžan, grašak, krompir i šargarepa. Pored toga, dodaju se i keleraba, boranija i slatki kupus, kao i pirinač. Od začina se dodaju: crvena paprika i začinsko bilje, kao i još neka druga. Ovo jelo može biti prženo ili pečeno. Posuda u kojoj se kuva takođe se naziva đuveč, koja dolazi od turske reči Güveç, što znači „zemljani lonac”. Koristi se za brojna jela iz tepsija, kao i dinstanih koja se u njima kuvaju.

Turlu đuveč

Karides đuveč

Iz Turske se proširio širom regiona, sa malim varijacijama u imenu. Pored naziva đuveč u zemljama bivše Jugoslavije, jelo se u Bugarskoj naziva gюveč, dok se u Grčkoj jelo naziva giouvetsi. Kako god da se zove, dajemo vam jedan od recepta kako se on pravi:

POTREBNO JE;

Meso po izboru svo rasploživo I  povrće: crni luk, tikvica, šargarepa, boranija, krompir, grašak, malo paradajta  I malo celera, ulje, malo vode, lovor, suvi začin.

PRIPREMA:

Iseckano meso izdinstajte na malo ulja sa lukom. Dodajte svo rapoloživo povrće, dinstajte negde oko 30 minuta, dodajte 2, 5 dl vode, lovor, suvi začin, I ostale začine po vašem izboru.

Zapecite ga u rerni na 200 stepeni, oko sat vremena.

Olivera Marinković „Oljina kuhinja“https://www.youtube.com/@oljinakuhinja5358

Spread the love

Oznake: , ,Olivera Marinković
Previous Post

VREME JE ZA DETOKS

Next Post

ŠALA ILI ZBILJA?

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

VREME JE ZA DETOKS

Zašto ste umorni? Kako da znate da li vam je potrebna detoksikacija? Često ljudi prihvate da je umor, pad energije ili neki...

June 21, 2023