Breaking

ĐUVEČ

Ishrana i recepti / Život / 22/06/2023

Đuveč (tur. Güveç) je turska, rumunska i balkansko varivo od mesa i povrća, slična francuskoj supi ratatuj. Pravi se od mesa, maslina, paradajza, pečurki, luk, začinsko bilje i začina, a obično se poslužuje uz mešanu salatu. Od mesa mogu se koristiti piletina, svinjetina, janjetina ili govedina, a ponekad i riba, ali meso se može izostaviti.        Povrće koje se koristi: luk, paradajz, paprika, tikvice, patlidžan, grašak, krompir i šargarepa. Pored toga, dodaju se i keleraba, boranija i slatki kupus, kao i pirinač. Od začina se dodaju: crvena paprika i začinsko bilje, kao i još neka druga. Ovo jelo može biti prženo ili pečeno. Posuda u kojoj se kuva takođe se naziva đuveč, koja dolazi od turske reči Güveç, što znači „zemljani lonac”. Koristi se za brojna jela iz tepsija, kao i dinstanih koja se u njima kuvaju.

Turlu đuveč

Karides đuveč

Iz Turske se proširio širom regiona, sa malim varijacijama u imenu. Pored naziva đuveč u zemljama bivše Jugoslavije, jelo se u Bugarskoj naziva gюveč, dok se u Grčkoj jelo naziva giouvetsi. Kako god da se zove, dajemo vam jedan od recepta kako se on pravi:

POTREBNO JE;

Meso po izboru svo rasploživo I  povrće: crni luk, tikvica, šargarepa, boranija, krompir, grašak, malo paradajta  I malo celera, ulje, malo vode, lovor, suvi začin.

PRIPREMA:

Iseckano meso izdinstajte na malo ulja sa lukom. Dodajte svo rapoloživo povrće, dinstajte negde oko 30 minuta, dodajte 2, 5 dl vode, lovor, suvi začin, I ostale začine po vašem izboru.

Zapecite ga u rerni na 200 stepeni, oko sat vremena.

Olivera Marinković „Oljina kuhinja“https://www.youtube.com/@oljinakuhinja5358

Spread the love

Oznake: , ,Olivera Marinković
Previous Post

VREME JE ZA DETOKS

Next Post

ŠALA ILI ZBILJA?

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

VREME JE ZA DETOKS

Zašto ste umorni? Kako da znate da li vam je potrebna detoksikacija? Često ljudi prihvate da je umor, pad energije ili neki...

21/06/2023