Breaking

JERUSALIM

putovanja/zanimljivosti / Život / 11 septembra, 2021

Jerusalim je smešten izmedju Sredozemnog i Mrtvog mora, na Judejskim brdima Palestine. Glavni je grad Izraela, sveto mesto za tri glavne monoteističke religije – islam, judaizam i hrišcanstvo. Vecinu stanovništva čine Jevreji a ima i palestinskih Arapa.

Hram Al Šarif jedno je od najspornijih lokacija na svetu, kao i najprepoznatljivija znamenitost Jerusalima. Za jevrejsku veru, ovo označava mesto gde je svet prvi put stvoren i gde ce se završiti. Za sve tri monoteističke vere- Jevreje, Hrišcane i Muslimane, hram Al Šarif  je mesto na kome je prorok Abraham stajao spreman da žrtvuje svog sina kako bi dokazao  svoju veru u Boga.

Najpoznatije mesto u gradu je Zid plača, koji je visok 58,4m. Ovde se mogu videti ljudi iz celog sveta koji se mole, a i Muslimani ga smatraju svetim mestom.

Pijaca u starom gradu u Jerusalimu jedna je od najraznovrsnijih u Izraelu- ovde možete kupiti voće, začine, nakit, materijale, peciva, suvenire…

Na 8 km od Jerusalima se nalazi Vitlajem, mesto rodjenja Isusa Hrista koje privlači milione turista. Na trgu Manger se nalazi crkva rodjenja Isusovog koju nikako ne smete zaobici.

 

 Vanja Boškić

 

 

Spread the love

Olivera Marinković
Previous Post

ˇ"VAZDA DOBAR" JE NASTAO SPONTANO...

Next Post

POČINJE NOVA SEZONA EMISIJE "SUBOTOM U ŠEST"NA TV STUDIJU B

0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

ˇ"VAZDA DOBAR" JE NASTAO SPONTANO...

Spoj ukusa širom evropskih meridijana i iskustvo Mišelinovih zvezdica upotrebljeno je na posebno odabranim namirnicama...

September 10, 2021