Breaking

TASMANIJA,, ZEMLJA NESTVARNE LEPOTE

putovanja/zanimljivosti / Život / 25/08/2021

Nećete verovati ali jedan ambasador svoje zemlje je poznatijii od nje same. U pitanju je crni torbar mesožder po imenu Tasmanijski đavo. Naprotiv, on je  jedinstvena, autohtona vrsta, koja se održala samo u ovoj zemlji, ali joj preti istrebljenje, s obzirom da zadnjih godina populacija od oko 5.000 jedinki naglo opada. Ovoj vrsti preti istrebljenje, zbog sve veće pojave facijalnog tumora koje napadaju ove torbare impresivnih karakteristika.

 

Ovoga puta smo rešili da vas povedemo baš u tu zemlju, jer smatramo da svojim prirodnim lepotama zavredjuje. Ova ostrvska zemlja je rasterećena od urbanog, brzog I savremenog života, jer se nalazi na samom rubu Indijskog okeana I ima samo oko pola miliona stanovnika. Najveća je ostrvska država koja je pod patronatom Australije. Nećete verovati, ali iako je mala, četvrtina zemlje je pod UNESKO-vom zaštitom, kao prirodno bogatstvo, a trećina zemlje je proglašena za nacionalni park, a jedan deo, tačnije jugozapad zemlje je još uvek neistražena I nepristupačna džungla. U Savremenom svetu gde se sve više nose maske jer od zagadjenosti vazduha ne mogu da dišu, ovo je zvanično zemlja gde možete udahnuti najčistiji vazduh na  planeti.  Pri tom možete uživati u blagoj klimi, sa redovnim padavinama, za razliku od njene “majke”Australije.  Pra stanovnici su bili Aboridžani, a 1642.godine ju je otrkrio holandski istraživač, Abel Tasman, po kome je ova mala, lepa I do kraja neistražena zemlja dobila ime.

 

Stalno kažemo mala, a šta to zapravo znači?

Po veličini, Tasmanija je 26-o ostrvo na svetu, a u svom sastavu ima 334 manjih  ostrvaca. Ako ovde dođete na aktivni odmor, možete uživati u čak 2.000 kilometara uređenih pešačkih staza koje vode kroz neverovatno lepe predele, kojima je ova zemlja bogata.

 

 

Gledano iz ptičije perspektive, ostrvo ima oblik koji podseća na srceOd australijskog kontinenta odvojena je takozvanim Basovim prolazom.

 Glavni grad i administrativni centar je Hobart (Hobart), koji ujedno predstavlja i poslednju destinaciju na kojoj se zaustavljaju ekspedicije koje proučavaju Antarktik.

 

Fizička izolovanost od ostatka sveta, kao i velikim delom netaknuta priroda, koju čovek na ovom ostrvu poštuje, učinila je da ovo bude dom pojedinih biljnih i životinjskih vrsta koje su iščezle iz ostatka sveta, kao što je maleni vombat, sličan kenguru, koji je najpoznatiji po tome što mu je izmet četvrtastog oblika. Tasmanija je dom 33 kopnene vrste životinja i 41 vrsti morskih sisara.

 

Šume džinovskih algi, ili pak delikatan morski zmaj, najviše morske litice južne hemisfere, ili geganje malih pingvina u suton, samo su neke od atrakcija u kojima možete uživati ako odlučite da posetite ovu zemlju u kojoj tekovine modernog vremena slabo imaju pristup.

Naj magazin

Spread the love

Olivera Marinković
Previous Post

DNEVNI HOROSKOP ZA SREDU 25. AVGUST, TEKUĆE 2021. GODINE

Next Post

10. Prokupačkog filmskog festivala ProFiFest

0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

DNEVNI HOROSKOP ZA SREDU 25. AVGUST, TEKUĆE 2021. GODINE

OVAN                                                                                                                                          POSAO ...

25/08/2021