Breaking

ISHRANA U VRELIM LETNJIM DANIMA

Ishrana i recepti / Život / 08/07/2021

Leto je jedno od omiljenih godišnjih doba koje većina nas planira za odmor, pa je potrebno da pripremimo naš organizam na visoke temperature…

Usled visokih temperatura, javlja se pojačano znojenje pa može doći do dehidratacije, tj.gubitka tečnosti. Zbog toga je potrebno voditi računa o unosu tečnosti i ishrani. Preporuka je konzumirati napitke sobne temperature – vodu, mineralne negazirane vode, nezaslađen čaj, sokovi od voća i povrća bez dodatka šećera…A izbegavati alkohol, hladna gazirana pića, zaslađena pića.

Ishrana tokom leta treba da je lagana, tj. da se obroci lakše vare kako ne bi smo opteretili organe za varenje. Pravilna ishrana podrazumeva da se koriste namirnice iz svih sedam grupa, koje  su pravilno raspoređene  u  4-5 manjih obroka. Zbog toplih dana, najbolje je da se što je više moguće koriste namirnice u svežem stanju i da se prilikom termičke pripreme obroka ne koriste prevelike količine masti, zaprške, soli…Najbolja termička priprema je kuvanje u vodi/vodenoj pari, sopstvenom soku, dinstanje.

Leti, imamo veliku ponudu povrća (paradajz, krastavac, paprika, šargarepa…) , voća (breskve, kajsije, lubenice, dinje, grožđe, šljive…), orašastih plodova, semenki, pa je poželjno to da iskoritimo, jer su to namirnice koje svojim nutritivnim sastavom su korisne za naš organizam. Povrće i voće sadrže velike količine vitamina, mineralnih materija i vode.

Proizvode od žitarica treba koristiti od celog zrna, jer su bogati dijetim vlaknima koja su veoma korisna za organe za varenje.

Meso je bogato proteinima, poželjno je pripremati u obrocima – piletinu, ribu,  malo ređe crvena mesa ( junetina, svinjetina).

Od mleka i mečnih proizvoda, preporuka su proizvodi sa manjim procentom mlečne masti – jogurt, kefir, kiselo mleko, mlad sir …

 

Primer kako da rasporedimo namirnice po obrocima:

Doručak – ovsena kaša

Užina – sveže voće

Ručak – pečena riba na žaru

salata:  paradajz , krastavac, maslinovo ulje

Večera – salata: zelena salata, masline, kukuruz šećerac, mlad sir, paradajz,              maslinovo ulje

Jelena Borišić,  nutricionista – dijetetičar 

 

Spread the love

Oznake: ,Olivera Marinković
Previous Post

KVALITET JE OSNOV SVAKOG USPEHA I PROSPERITETA

Next Post

U MOM ŽIVOTU SE UVEK PREPLIĆU MUZIKA I SPORT

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

KVALITET JE OSNOV SVAKOG USPEHA I PROSPERITETA

Senka Milijaš je mlada i uspešna modna kreatorka,veliki perfekcionista,  nekada izuzetno uspešna sportistkinja, novinar... Ljubav...

06/07/2021