Breaking

Da li su i kako Simpsonovi predvideli budućnost?

Horoskop i zabava / 10/03/2024

Simpsonovi (engl. The Simpsons) je američka animirana komedija situacije tvorca Meta Grejninga za mrežu Fox Broadcasting Company. Postala  je jedna od prvih uspešnih serija ove kuće, a takođe i jedna od najuspešnijih i najcenjenijih u istoriji medija. „Simpsonovi“ su u stvari spin-of serije kratkih animiranih filmova prvobitno emitovanih u emisiji „Trejsi Ulman šou“.

 

Serija je satirična parodija načina života američkog srednjeg staleža, predstavljenog kroz život porodice iz naslova. Bavi se raznim aspektima čovekovog života, baš kao i američkom kulturom, društvom u celini, ali i samim fenomenom televizije, a najpoznatija je po samokritičkom humoru te po metareferencama. I sama porodica iz serije imala je značajan upliv u pop-kulturu, pa su u svakodnevnu upotrebu ušle razne fraze iz serije, a uzvik nezadovoljstva „dou!“ (d’oh!) uvršten je i u rečnik engleskog jezika. Navodi se da je nastanak mnogih animiranih serija za odrasle bio pod uticajem „Simpsonovih“, pri čemu se naročito misli na serije „Kralj brda“, „Saut Park“ i „Porodični čovek“. Iako je tokom poslednjih nekoliko godina, po nekima, došlo do pada kvaliteta, serija je još uvek veoma gledana i dalje dobija pozitivne kritike.

„Simpsonovi“ su do danas najdugotrajniji američki sitkom i najdugotrajnija animirana serija uopšte. Od dana emitovanja prve epizode (17. decembra 1989) pa do kraja 33. sezone proizvedeno je i emitovano 707 epizoda.

Kako su Simpsonovi predvideli budućnost

Poslednjih godina, Simpsonovi su nam omogućil da zavirimo u budućnost. Između ostalog, „predvideli“ su da će Donald Tramp postati predsednik SAD.

Takođe su prvi doživeli epidemiju ebole, koristili smartfonove i gledali nastup Lejdi Gage u na Superboulu.

Ali i to „predviđanje“ ima svoju cenu.

Teoretičari zavere našli su vezu između jedne epizode Simpsonovih i napada na Svetski trgovinski centar 11. septembra 2001. godine.

Iako je epizoda u kojoj Simpsonovi putuju u Njujork emitovana mnogo godina ranije, teoretičari zavere našli su jasnu vezu.

„Simpsonovi su kupili vodič za Njujork i na jednoj slici je stajao natpis ‘devet dolara’ odmah do fotografije kula bliznakinja, pa je to izgledalo kao 9/11, ali to je potpuna slučajnost“, rekao je u intervjuu za BBC scenarista Al Džin.

Međutim, Džin smatra da, s obzirom na broj epizoda čija se radnja odvija u budućnosti, krajnji rezultati nisu toliko začuđujući kao što fanovi misle.

„Kad napravite toliko predviđanja, 10 odsto njih se obistini“, rekao je. A vi, dragi čitaoci, proverite kroz film koji vam nudimo da pogledate šta se sve do sada obistinilo a šta ne.

Spread the love

Oznake: ,Olivera Marinković
Previous Post

KNJIGE KOJE ĆE VAM SIGURNO PROMENITI ŽIVOT

Next Post

SINDROM "URBANOG ŽIVOTA"

You might also like


More Story

KNJIGE KOJE ĆE VAM SIGURNO PROMENITI ŽIVOT

Da li znate da postoje knjige koje vam mogu promeniti život? Najmagazin vam nudi nekoliko naslova, koje ako do sada niste...

09/03/2024