Breaking

Pičkovac, postoji ili ne?

putovanja/zanimljivosti / Život / 20/06/2023

Imam poznanicu koja kad god se naljuti na ostatak sveta, kaže:

-E, jednog lepog dana, kada mi se sve skroz smuči, otići ću u Pičkovac da živim sama, opasana visokom ogradm I čoporom pasa. Kada  sam je pitala, gde  se nalazi to mesto, odgovorila mi je:

-Ma nemam pojma, valjda je to neki žargonski naziv…za neku nedođiju.

Dragi moji, ovo naselje bezobraznog imena, zaista postoji. Za naselje

„Severno od Planinske“, malo ko će znati da vas uputi na pravu adresu. Ali ako kažete „Pičkovac“,  to je već druga priča. Naselju iza pruge, sa skretanjem nešto malo pre Kazneno-popravnog zavoda ako se ide iz centra grada, meštani baš tako zovu.

Na prvi pogled i za neupućenog reklo bi se naselje kao svako drugo. Ali naselje sa zvaničnim nazivom „Severno od Planinske“ razlikuje se od drugih krajeva Sremske Mitrovice po nesvakidašnjem nadimku Pičkovac.

Stariji meštani kažu da su se 70-ih godina, kada je izgrađeno tada elitno naselje, prvi počeli naseljavati i graditi kuće baš mitrovački ginekolozi, te otuda neobično ime „Pičkovac“.

Drugi pak tvrde da se ne radi o tome, već da nadimak datira iz perioda stvaranja urbanističkog plana tog dela grada, kada je neko od mitrovačkih urbanista na pitanje znatiželjnika: „Gde će biti to naselje?“, odgovorio: „Tamo u pičkovcu“, što je u slengu trebalo da znači – tamo negde u nedođiji.

Spread the love

Oznake: ,Olivera Marinković
Previous Post

ODABERITE NAOČARE PREMA OBLIKU LICA

Next Post

VREME JE ZA DETOKS

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

ODABERITE NAOČARE PREMA OBLIKU LICA

U dilemi ste kakav oblik naočara vam odgovara. Najmagazin je tu, da vam da odredjene smenice, ukoliko se dvoumite ili se  spremate...

19/06/2023