Breaking

Naučite da pravite predmete od tečne smole

Biznis i karijera / 26 aprila, 2023

 

Na skoro svim društvenim mrežama vidimo kako sve više korisinika (umetnika) pravi predmete od ovog materijala. On se može naći u skoro svakom kreativnm proizvodu: počevši od nakita, do predmeta za kuću, unikatnih ukrasa pa sve do nameštaja. Jedinstveno I unikatno mnogima postaje osnovno zanimanje. Po sistemu kad ti hobi postane posao ili

“uradi sam” projekat je  za svakoga ko želi da ga savlada.

Šta je smola?

Vrsta smole (neki je zovu I epoksirna),  koja se koristi u umetničkom kreativnom procesu je sintetički materijal koji počinje kao viskozna supstanca i zatim se stvrdne. Zapravo, to je „termoreaktivna plastika“ koja je pomešana u dva dela – metil metakrilatna tečnost ima katalizator koji se dodaje, što dovodi do toga da postigne transparentan oblik.

Zbog toga se ponekad naziva i AB smolom. UV smola je takođe popularna vrsta materijala koji se koristi za manje predmete. Za razliku od AB smole, ovaj oblik je solarni; samo ga stavite na sunce ili pod UV svetlo i počeće da se razvija za samo nekoliko minuta. A ako želite da se oprobate u ovom umetničkom izazovu, biće vam potrebno:

-Epoksidna ili tečna smola – na tržištu postoje različite vrste smola, ali ćete želeti da potražite onu koja ima oznaku „epoksid“ ili „smola za izlivanje“.

Dolazi u pakovanju od dve bočice – jedna je katalizator koji stvara hemijsku reakciju da stvrdne smolu.

Želite li da dodate boju svojim kreacijama? Postoje pigmenti boja koji su napravljeni za epoksidnu smolu.

Čaše za jednokratnu upotrebu ili kako daje upotrebite Morate da pomešate svoju smolu i katalizator zajedno, i to treba da učinite u nečemu za jednokratnu upotrebu. Najbolje su jeftine plastične čaše ili kalup za kolače, koji ćete namenski koristiti samo za spravljanje ukrasa.

Drveni štapići – Mešanje epoksidne smole je nauka (ali se da savladati lako, ako se zainteresujete). Takođe će vam trebati  set drvenih štapića za mešanje.

Rukavice za jednokratnu upotrebu – Ponovo, pošto radite sa hemikalijama, želite da se zaštitite najbolje što možete. Investirajte u par rukavica od lateksa da bi vaše ruke bile bezbedne.

Zaštitna maska – reakcija koju proizvode smola i katalizator je ekstremno mrisno jaka pa je neophodno da nosite zaštitnu masku.

A kreacijama I inspiracii nikad kraja…Na vama je…

Spread the love

Oznake: ,Olivera Marinković
Previous Post

UMRO POZNATI  KREATOR SAŠA VIDIĆ

Next Post

MANASTIR KOPORIN

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

UMRO POZNATI  KREATOR SAŠA VIDIĆ

Poznati kreator I stilista, Saša Vidić,   umro je  u 52. godini u KBC "Bežanijska kosa" u Beogradu. Njegova dugogodišnja...

April 24, 2023