Breaking

NJENO VREME TEK DOLAZI

Intervjui / 29/08/2020

Jelica Kovačević je mlada, lepa I talnentovana glumica, koja osvaja svojom jednostavnošću, energijom I visokim stepenom empatije.  Perfekcionista u poslu koji  radi, kolegijalna, u svakom trenutku dostojanstveno braneći čast I težinu svoje profesije. Ženstvena, krha,  nepresušne energije. iznosi svoj stav iza koga čvrsto stoji. Širok dijapazon različitih uloga koje je do sada ostvarila govori o  tome da njeno vreme tek dolazi I da je u budućnosti možemo videti I tamo gde se najmanje nadamo. 

S’ obzirom da smo u 2020 u vanrednom stanju još uvek I da će ova godina mnogostruko biti beleg našeg života na više nivoa , pozorišta , film, muzika ,poezija , izložbe … sva kulturna dešavanja koja, kao I svi umetnici ste se nasli na rubu I udaru sistema . Kakav je život glumice ?

Jelica Kovačević

Jelica Kovačević  fotografija Petar Đođević

-U ovih šest meseci bezbroj snova, kroz bezbroj pitanja , mnogo traženja glumice …Iskrena da Vam budem u prvom naletu ove Orvelovske diskusije smo kolege I ja vrlo odvažno I hrabro ušle u pripreme nove pozorišne predstave kako ne bi gubili veru, nadu u bolje sutra nadajući se da će ubrzo svemu doći kraj a početak života jedne nove bulevarske komedije u pozorištu na Slaviji “Žena moga muža” s’ namerom da vratimo osmehe na površinu života .

Ali kao u bajkama, prepreka ima mnogo , s’ tim ovo pritajeno zlo je steglo još veću omču ne bi li dobri duh prosvetiteljskog naroda potpuno pocepao I potrzao . Užasno sam tužna a verujem u manipulativnost ka duhu nad materijom, te verujte mi igrala bi I pod kugom narodu, odgovornost umetnika je velika I duboka u vremenu industrije straha , takva je moja

…ali ovog puta je zabranjeno , adakta .

Verujte, tačno znaju sta rade I koje šavove šiju .

Jer gde nema  umetnosti I kulture nema ni života, nema identiteta , nema duha …a tada nema ni glumaca.

Jelica Kovačević

Jelica Kovačević, fotografija Nemanja Obradović

-Mnogo ste radili proteklih godina, puno projekata, izmedju ostalog bili ste I izvrsni producent turske serije za televiziju TRT? Da nije bilo ove situacije trebali bi ste biti u Gaziantepu kako bi ste igrali u seriji ?

-Tačno u ovo vreme prošle godine u Beogradu se snimala turska serija “Melek” u režiji Cem Akyoldasa čija je sada već prva sezona već emitovana na TRT-u .

Da, istina u kontaktu sam sa svojim divnim partnerima iz Turske kao I sa Yunus Emre,  sa kojima ću nastaviti saradnju čim globalno bude omogućeno . Vrlo je teško iz ove sada izmeštene situacije pričati precizno to mi teško pada jer sam vrlo tačna u iznošenju činjenica .

U kontaktu smo , planovi postoje za još jednu seriju kroz par meseci , čekajući uslove I nadam se da će mi biti omogućeno uskoro da odem.

-U pripremi je film “Ničiji” Cinnamon  produkcije, igrate glavnu ulogu, o kakvom filmu je reč ?

-Film sa radnim naslovom “Ničiji” u režiji Ivice Vidanovica I scenariste Božidara Kneževica jeepska priča o izdaji, smrti, sudbini i ljubavi u kompleksnom vremenu Srednjeg veka, u vremenu gde narastajuća turska carevina guta sve pred sobom , donosi nova pravila i zakone.

Kažem da je reč o epskom filmu, jer po strukturi i razvoju dogadjaja, kao da je proizašao iz epske pesme (Pokosovski ciklus). Ljubav. Neverstvo. Osveta. Beg. Nova ljubav. Smrt. Sve su elementi epike. Savremenost i aktuelnost u ovom vremenu je psihološki pojam prisustva alter ega u obliku psa i preispitivanja prošlosti i svesti na nivou snova.

Film  se snima u oktobru mesecu u Trebinju ,a begovske kuće u Mostaru i Počitelju su kao davno izgrađena scenografija za ovaj film. Trenutno se bavim dusom Mitre zaista težak zadatak, , filigranska uloga a doći do tog  dela nje u meni je ogroman rad , znoj I nesanica na putu ka susretu. Čeznem da je upoznam kako diše .

  Uloge poput Mitre su nesvakidašnji dar za glumca I hvala Božidaru Kneževicu koliki napor ulaže u osluskivanju tananih koraka ovog scenaria

.Ovaj film u sebi nosi suštinu ,ljubav .

Čuli smo da ste prva glumica iz Srbije koja je igrala u Norveškoj ?

-Početkom marta meseca sam sa svojim kabareom- monodramom  “Zašto baš on” po tekstu Zorana Božovica posetila srpsku dijasporu u Norveškoj.. Jelena Vasiljević me je pozvala da dodjem I s’ radošću sam prihvatila taj poziv da gostujem I u dva grada odigram predstavu . Sa Jelenom Vasiljević sa u pregovorima vezanim za nove projekte kao I za gostovanje predstave “Iza zatvorenih vrata” J.P. Sartre u nacionalnom pozoristu u Oslu , gde ce tekst Sartra biti preveden uz Jeleninu pomoc na norveski jezik a razmena kulture u energiji I dojmu Sartrove umetnosti kroz susret dve apsolutne razlicite nacije nadam se da će uroditi plodom  .

Jelica Kovačević

Jelica Kovačević, fotografija Nemanja Obradović

-Predstava “Neispricano”,  koja je doživela premijeru u Bdp I koprodukciju sa istom kućom je našla novi dom ?

-Predstava “ Neispričano “u režiji Vladana Djurkovića  koja je dobitnik Sterijine nagrade za tekst Bozidara Kneževića ,je predstava za svaku preporuku. Ona nosi u sebi po meni sada već epohu nekog davnog Beograda I pozorišta ’90 u kojem sam ja stasavala svakodnevno kao devojčica . Ona je sada na repertoaru Obrenovačkog pozorišta zahvaljujuci Ivanu Jegoroviću direktoru koji je prepoznao “ono” pozorište koje nosi spokoj I rast gledaocu .

-Igrali ste Gipsy girl u australijskom filmu Alastair Newton Brown “Here be Dragons”?

-Divno iskustvo, odlična I vrlo istančana estetika filma , poput evropskog filma koji u sebi nosi ne sputanost , neku maglovitu emociju ,  fantastični Alastair koji ima savrsenu komunikaciju sa glumcima, izuzetno mi je prijao rad sa njim .

Kada možemo da očekujemo emitovanje sitkoma “Dodji juče” I serije “Klan”?

-Uskoro će emitovanje serija koje su snimane u proteklom periodu.

Početkom septembra cu biti u Pirotu ,serija  “Beležnica” ,  fantastičan scenario Koste Peševskog , igram majku Koviljku I vremeplov koji ona nosi me potpuno dira I okupira u ovim danima , imam neku dozu naklonosti ka njojo i preteranoj brizi koju prava majka nosi svojim postojanjem .

OLIVERA MARINKOVIĆ

Spread the love

Oznake: , ,Olivera Marinković
Previous Post

UVEK MOŽEMO POMOĆI SEBI

Next Post

MANASTIR RAVANICA

You might also like


More Story

UVEK MOŽEMO POMOĆI SEBI

  Drago Plečko je rođen u Samoboru  u Hrvatskoj.  Završio je  Prirodoslovno matematički fakultet u Zagrebu...

29/08/2020