Breaking

PLAVI MESEC U AVGUSTU

Kratke vesti / 04/08/2023

Ovog avgusta će se na nebu pojaviti jedan redak fenomen. Čak dva super Meseca. Obično je da se tokom jednog meseca dva puta na nebu pojavi supermesec i ta pojava se zove Plavi Mesec. Kamere su zabeležile nebo iznad Atine, iznad Posejdonovog hrama. Ovaj fenomen nastaje kada je Mesec bliži Zemlji, od uobičajene razdaljine, odnosno, nešto od oko 357.000 kilometara. Zbog toga izgleda svetliji i zapanjujuće veliki. Ovaj fenomen poznatiji I kao  “plavi mesec” nije tako čest- do pojave dva supermeseca dolazi u istom kalendarskom mesecu, a ono što je interesantno u vezi njega jeste da se ovo poslednji put desilo tokom 2018. godine.

Prvi put Mesec će se naći na udaljenosti od 357.530 kilometara od Zemlje, a drugi put na 357.344 kilometara, prenose agencije. Ali pored toga što će se naći bliže Zemlji od uobičajenog, on će se naći i u istoj ravni sa planetama Merkur i Mars. Svi navedeni faktori u kombinaciji predstavljaju pravi spektakl za ljubitelje astronomije.

Zabeležite ove datume u kalendaru i postarajte se da ih ne propustite. Najlakši način da uživate u ovoj pojavi . ukoliko ne bude oblačno – jeste da odete izvan grada, daleko od izvora veštačke svetlosti i sa sobom ponesete teleskop. Smestite se na čistini i potražite Mesec na nebu.

Mesec ponekad zaista zna da poplavi i ta pojava je poznata od davnina – 27. avgusta 1883. je zabeleženo da je Mesec bio plav, isto se dogodilo i 26. sepetembra 1950. Razlog su sitne čestice prljavštine u atmosferi, npr. od erupcije vulkana.

Meseca, neće se dogoditi ponovo sve do 2037.

Spread the love

Oznake: ,Olivera Marinković
Previous Post

KADA ZAPRAVO POČINJE NAŠ ODMOR?

Next Post

Obeležavanje jubileja Senjskog Rudnika

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

KADA ZAPRAVO POČINJE NAŠ ODMOR?

Naše shvatanje početka odmora može se razlikovati u zavisnosti od konteksta i ličnih percepcija. Evo nekoliko mogućih...

04/08/2023