Breaking

VRŠAČKE PLANINE

putovanja/zanimljivosti / Život / 14/05/2024

Vršačke planine često zvane i Vršački breg,  se uzdižu usred Panonske ravnice u jugozapadnom delu Banata.  Pružaju se u pravcu istok-zapad, u dužini od 19 kilometara, sa najvećom širinom od 8 kilometara. Površina im je 170 kvadratnih kilometara, od čega je u Srbiji 122, a u Rumuniji 48 kvadratnih kilometara. Gudurički vrh, sa 641 m nadmorske visine, najviša je tačka ovih planina ali I cele Vojvodine. Od ostalih vrhova poznati su Lisičija glava (590 metara), Đakov vrh (449m) i Vršačka kula (399m). Severna padina je strma, dok se južna postepeno spušta u pobrđe, gde se nalaze vršački vinogradi. Vršačke planine spadaju, u ostrvske planine, jer su nekada bile ostrvo u Panonskom moru.  Čine najseverniji izdanak srpsko-makedonske planinske mase, iako se u starijoj literaturi može pronaći pogrešan podatak o njihovoj pripadnosti Karpatima. Sa planina se pruža pogled na ovaj grad, na Vojvodinu i Rununiju.

Vršački breg je glavna turističko i izletničko odredište u neposrednoj blizini grada Vršca. Na prvom vrhu odmah do Vršca dominira Crkvica, omiljeno izletište, a u neposrednoj blizini nalazi se nova crkva Svetog Teodora,  podignuta u čast gradskog sveca Teodora Velikomučenika. Na drugom vrhu nalazi se simbol grada, Vršačka kula.  Pored kule, do koje vodi asfaltni put, nalazi se pista za paraglajderiste. Na prostoru nazvanom Široko bilo, na 10 kilometara od centra grada nalazi se planinarski dom sa bungalovima za smeštaj gostiju i vikend naselje Širokobilo.  Sa južne strane planina nalazi se selo Mesić sa manastirom čije prvo postojanje datira iz 1225. godine i fabrikom za flaširanje zdrave izvorske vode. Sa druge strane brda nalazi se još jedan manastir.

Zbog jedinstvenog položaja Vršačkih planina u Banatu, raznovrsnosti flore i vegetacije, bogatih šumskih ekosistema, lepih pejzaža i vidikovaca, veći deo šumskog područja ove planine u Srbiji, površine 4.177 hektara, je zaštićen kao Park Prirde.  . U periodu 2001 – 2005, urađena je studija o reviziji zaštite. U decembru 2005. godine, Skupština opštine Vršac donela je odluku o zaštiti predela izuzetnih odlika Vršačke planine na 4.408 hektara, od čega je u prvom stepenu zaštite 190 hektara.

Osnovni cilj zaštite prirode u ovoj kategoriji usmeren na očuvanje, unapređivanje i uređivanje zaštićenog prostora za potrebe rekreacije lokalnog stanovništva i za turizam.

Na području predela izuzetnih odlika registrovano je 1017 vrsta viših biljaka, od kojih se 7 nalazi u Crvenoj knjizi flore Srbije kao retke i ugrožene vrste. Vredi videti I posetiti.

Spread the love

Oznake: ,Olivera Marinković
Previous Post

KUPOVINA U SECOND HAND PRODAVNICAMA

Next Post

POGLEDAJTE U SVOJ DLAN

You might also like


More Story

KUPOVINA U SECOND HAND PRODAVNICAMA

KUPOVINA U SECOND HAND PRODAVNICAMA Sve se češće čuje da mnoge dame, ali i gospoda pazare u prodavnicama polovne robe....

13/05/2024