Breaking

DO ZDRAVE I LEPE KOSE U 5 KORAKA

Zdravlje plus / Život / 04/12/2023

Mnogi od nas žude  za lepom, zdravom I negovanom kosom. Saveti Najmagazina će doboro doći svima, a na vama je samo toliko da uložite trud i budete stpljivi i istrajni i sigurni smo da ćete doći do rezultata.

Kako do zdrave kose?

Nećemo ništa novo reći, ako kažemo da je samo zdrava kosa, lepa kosa. Ovo pravilo važi oduvek, iako su se frizure i moda menjale, ovaj zakon ostao je nepromenjen. Kosa  daje lični pečat, a briga o njoj zauzima posebno mesto u životu svake žene.

Želite zdravu kosu?

Najbitniji deo teme o zdravoj kosi jeste nega. Svako od nas ima svoje rituale oko nege, omiljene preparate,  i stilizovanja. Doba u kome živimo je veoma stresno, brzo i užurbano. Trendovi nameću frizure koje u sebi sadrže mnogo hemijskih sastojaka koji štete kosi. Kako onda do zdrave kose? Ovo su osnvni koraci koje treba preduzeti da bi ste došli do cilja:

1.korak:  Ishranom do zdrave kose

Da li ste zdravi izutra? U kakvom je stanju vaš organizam? Kosi su potrebne odredjene namirnice, kao što su losos, koji je bogat vitaminom B12, gvožđem i proteinima. Koštunjavo voće biće pravi izbor kako bi se vaša kosa dovela u red. Orasi su najbolji izvor selena, važnog minerala za vašu kosu i teme. Lešnici sadrže alfa-linolensku kiselinu i omega-3 masti koje čine vašu kosu zdravijom. Takođe, sadrže puno cinka. Možete da jedete kikiriki i bademe. Uživaćete u ovim stvarčicama, a vaša kosa će jačati i bujati.. Jaja i mlečni proizvodi su izvor vitamina koji su neophodni za regenaraciju.   Šargarepa je dobra za vid, a pomaže i kosi da brže raste jer u sebi sadrži vitamin A. Bilo bi poželjno da je jedete u sirovom stanju, ali ako ne volite taj ukus, u čorbi ili supi neka bude obavezni sastojak. Vitamin C naćićete u citrusima ali u raznom povrću. Potreban je svakoga dana vašem organizmu, a kosi će pomoći da se ne suši i da se ne pojavljuje sede onda kada im nije vreme.

Korak 2: Pravilan izbor preparate

Pogrešni šamponi mogu vremenom da naprave više štete nego koristi. Šamponi  bez sulfata su  idelno rešenje za sve probleme koje su neadekvatni šamponi stvarali godinama. Šamponi bez sulfata su prirodni čistači kose, i to itekakvi! Razliku ćete osetite posle prvog pranja.  Korak ka zdravoj kosi jeste temeljno pranje. To je osnova. Nakon toga dobra maska i serum za krajeve. I to je sve! Nikakvi kristali, silikoni, sprejevi, lakovi, voskovi, pene, gelovi….sve je to suvišno, tako bar kažu stručnjaci za ovu oblast.

  1. korak : Promenite rutinu nege kose

Pravilno pranje kose je osnov svega i važno je da znate da regenerator služi samo za zaštitu krajeva i poželjno je da se stavlja pre šampona. Razlog zašto je to tako leži u tome što kosa puca i prilikom pranja, te je neophodno zaštititi je. Da preciziramo, neophodna su vam ova tri preparata ako želite za imate zdravu kosu. To su: šampon, maska i serum za krajeve. Moramo ih uvek imati pri ruci kada želimo da kosu oporavimo i ućinimo je lepom. Samo je ponekad neophodno da se način kako se oni koriste promeni i prilagodi, da bi rezultati bili još bolji! Šampon utrljajte po temenu. Ne treba vam velika količina šampona. Jedno detaljno nanošenje i jedno temeljno ispiranje biće dovoljno. Najvažnije os svega je kakav šampon koristite. Trudite se da on bude on biranih sastojaka, koji će moći da oporav kosu, da regenerišu vlasi. U tome mogu pomoći biljni aktivni sastojci iz dobrih, prirodnih šampona. Budite nežni prema svom temenu. Posvetite malo vremena masaži glave i uživajte u tom osećaju. Isperite kosu hladnom vodom, nikako toplom.  Treba znati da je voda iz vodovoda tvrda. Kamenac će se zadržati na kosi . Ovo može biti razlog zašto svetla kosa menja boju u neku drugu. Pokušajte da pronađete filter za vodu i da na taj način zaštitite kosu od kamenca iz vode. Serum za krajeve kose je takođe neophodan, kako bi kosa bila što lepša. Stavite ga na prosušenu ili na skroz suvu kosu, ciljajući krajeve. Bićete zadivljeni time kako je kosa mekana i nežna posle toga.

Da li je zdravo prati kosu svakog dana?

Kosa se pere od dva do tri puta nedeljno. Ne preterujte sa pranjem, ili ćete isušiti ili zamastiti I kosu I teme.  Iako nam se ponekad čini da je našoj kosi neophodno da je peremo svakog dana, to nije istina i to ne smemo da radimo. Naime, svakodnevnim pranjem se narušava takozvani mikrobiom kose, budući da na njom ima i nekih poželjnih bakterija koje nam ne smataju, nego pomažu. Ako ih skinemo svakodnevnim pranjem, činimo medveđu uslugu našoj kosi. Da, biće ona mekana i nežna u prvo vreme, a kasnije krta i suva, a paradoksalno, teme će se sve više i više mastiti. Masno teme, a suvi krajevi, verovatno vam je poznato? Zato se trudite i navikavajte kosu na što ređe pranje. Tako je čuvate od loših uticaja.

Korak 4: Voda za zdravu kosu

Voda je magična i dostupna nam je u izobilju. Pravilo od 2 l dnevno je staro pravilo. Da li pijete dve litre vode dnevno? Ako upražnjavate ovaj savet, vaša kosa će biti mnogo zdravija i lepša. Ceo organizam radovaće se ovoj odluci. Kada uspemo da povratimo kosu i spasimo je od suvoće, masnoće, peruti ili iskrzalosti, bitno je da radimo na tome da ona ostane zdrava. Zdrava kosa treba da se održava, neguje i pazi, kako opet ne bi dospela do faze u kojoj joj je potreban oporavak.

  1. korak: Šišajte se redovno

Kakvu god frizuru da imate, ispucali krajevi nisu u modi. Treba ih šišati redovno. Zdrava kosa je lepa kosa. Videćete kako raste brzo i kako se ne lomi kada se pravilno neguje i skraćuje kada dođe vreme za to. Ne pokušavajte da sakrijete ispucale krajeve silikonskim uljima i vrelim aparatima za stilizovanje. Ne vredi, skratite to! Fen za kosu, prese i ostali vrući aparati – oh, to gori kosu!   Kosa ne voli vrućinu. Kad god ste u prilici, sušite kosu na prirodan način. Veoma je važno da znate da visoke temperature isušuju kosu, te tako ona brže puca i gubi sjaj. Ponekad jednostavno morate da osušite kosu, zato što žurite i nemate dva sata vremena da se ona sama osuši. Ne zaboravite da uključite dugmence za ventilaciju i hlađenje vazuha na vašem fenu. Omiljen aparat među lepštim polom je pegla za kosu. Ali, koliko je štetna pegla? Ućebana i spržena kosa zbog prečestog, tj. svakodnevnog korišćenja jeste normalna pojava. 230 stepeni nije uopste malo. Zato, smanjite stepene i smanjite korišćenje ove sprave. Uložite malo više vremena i ispeglajte se na nižoj temperaturi. Nemojte svakodnevno koristiti peglu. Cilj nam je zdrava kosa, a ne beživotna i oštećena kosa. Isto pravilo važi i za figaro. Ako baš, baš ne možete bez ovih aparata, koristite preparate i sprejeve za kosu koji štite od toplote.

Spread the love

Oznake:Olivera Marinković
Previous Post

SIGURANA KUĆA ZA MUŠKARCE

Next Post

KAKO VERUJEŠ, TAKO I ŽIVIŠ
More Story

SIGURANA KUĆA ZA MUŠKARCE

U Ćupriji  je otvorena prva sigurna kuća za muškarce: Sve su češće oni žrtve nasilja, iako se tretiraju kao “jači...

02/12/2023