Breaking

MOJ ĐAK PRVAK

Kutak za psihologiju / Život / 3 septembra, 2023

Kada dete krene u prvi razred, njegova tranzicija u školski život može biti uzbudljiva, izazovna ali I vrlo traumatičn. Dete iz jedne faze života (bezbrižnosti) prelazi u drugu (sa obavezama). Evo nekoliko saveta kako mu možete pomoći da se snađe sa školskim obavezama, drugarima i učiteljem:

  1. Pokažite interesovanje: Redovno razgovarajte sa svojim detetom o školi. Postavljajte pitanja o tome šta je naučilo, kako je provelo dan i šta mu se najviše dopalo. Time ćete pokazati da je škola važna i da vas zanima njegovo iskustvo.
  2. Stvarajte rutinu: Stvaranje dosledne rutine kod kuće može pomoći detetu da se lakše prilagodi školskim obavezama. Obezbedite redovno vreme za učenje, obroke, spavanje i igru.
  3. Podstičite samostalnost: Naučite svoje dete osnovnim veštinama, kao što su oblačenje, pakovanje torbe i slično. To će mu pomoći da se oseća samostalno i samopouzdano u školi.
  4. Pomoć pri učenju: U početku, detetu možete pomoći da razume svoje školske obaveze. Sedite s njim, pregledajte domaće zadatke i zajedno planirajte vreme za učenje. Postepeno ga učite veštinama samoorganizacije i planiranja.
  5. Podstaknite komunikaciju: Razgovarajte s detetom o njegovim iskustvima u školi, pričama o novim prijateljima, omiljenim časovima i slično. To će mu pomoći da se oseća podržano i da lakše prevaziđe eventualne teškoće.
  6. Podsticanje socijalnih veština: Pomažite detetu da razvije socijalne veštine tako što ćete ga učiti kako da se ponaša prema drugarima, kako da deli i sarađuje. Pomažite mu da se oseća udobno u društvu svojih vršnjaka.
  7. Komunikacija s učiteljem: Održavajte redovnu komunikaciju s učiteljem kako biste pratili napredak svog deteta i saznali kako se ponaša u školi. Ovo će vam omogućiti da reagujete na vreme ukoliko postoje problemi.
  8. Podrška i ohrabrenje: Ohrabrujte dete da postavlja pitanja, istražuje i uči. Podstičite ga da se trudi i istraje, bez obzira na izazove s kojima se suočava.
  9. Vreme za odmor i igru: Pored školskih obaveza, detetu je važno osigurati dovoljno vremena za odmor, igru i razbibrigu. Balans između obaveza i opuštanja je ključan za uspešno prilagođavanje.
  10. Budite strpljivi: Prilagođavanje na novu školsku sredinu može biti postepen proces. Budite strpljivi i podržavajte dete tokom celog putovanja.

Važno je da se dete oseća podržano, voljeno i sigurno kako bi se što bolje snašlo u školskom okruženju. Prikazivanjem pozitivnog stava prema učenju i školi, pomoći ćete mu da razvije pozitivan odnos prema obrazovanju.

Spread the love

Oznake: ,Olivera Marinković
Previous Post

MESEČNI HOROSKOP ZA SEPTEMBAR 2023.

Next Post

SELO STARI PANTELEJMON

You might also like


More Story

MESEČNI HOROSKOP ZA SEPTEMBAR 2023.

Ovan Mnoge planete se kreću retrgradno što vama I te kako donosi intenzitet u dešavanjima. Septembar je veoma buran...

September 1, 2023