Breaking

ISHRANOM DO DOBRE MEMORIJE

Ishrana i recepti / Zdravlje plus / Život / 03/05/2023

Dobra memorija zavisi od  mnogo faktora, a najviše od zdravlja i vitalnosti mozga. Dobrim pamćenjem bolje I efikasnije obavljamo svaki posao.  Na svojoj mentalnoj aktivnosti se radi, kao što radimo na svom telu. 

Ljudski mozak ima izvanrednu sposobnost da se prilagođava i menja, čak i u veoma starom dobu. Ova sposobnost je poznata kao neuroplastičnost. Uz pomoć prave stimulacije, naš mozak može menjati postojeće konekcije i može se prilagoditi  mnogim stvarima, poboljšati svoje kognitivne sposobnosti, mogućnost da usvajamo nove informacije kao i memoriju. Nauka je došla do saznanja da ne treba da preskačemo zdravu ishranu, fizičku aktivnost, kao I odredjenu količninu sna ukoliko želimo da imamo dobru memoriju.

Sa ove tri komponente zapravo povećavamo svoju sposobnost da usvajamo i reprodukujemo usvojene informacije.

Zlatno pravilo glasi: jedite zdravu hranu koja doprinosi poboljšanom radu mozga.

Baš kao što je telu neophodno “gorivo”, ista je stvar i sa mozgom. Verovatno znate da režim ishrane koji uključuje dosta voća, povrća, “zdravih”masti kao što su maslinovo ulje i riba, i dosta proteina prizvodi mnogo korisnih stvari za naše zdravlje, ali ovakav način ishrane može znatno poboljšati i sposobnost pamćenja. Ali za održavanje “zdavlja” mozga, nije važno samo šta jedete, već i ono šta ne jedete. Unosite više Omega 3 masnih kiselina.

One su izuzetno korisne za mozak i memoriju. Riba je naročito bogata Omega 3 masnim kiselinama, posebno tuna i sardine. Konzumiranje ribe može takođe znatno smanjiti rizik od dobijanja Alchajmerove bolesti. Voće i povrće svih boja su naročito dobar antioksidant koji štiti od oštećenja moždanih ćelija. Pored drugih koristi, normalna konzumacija zelenog čaja može znatno poboljšati memoriju i mentalnu aktivnost i usporiti starenje mozga.  Kao što znate, alkohol ubija moždane ćelije. Ali umerena konzumacija vina (otprilike 1 čaša za žene i 2 za muškarce dnevno) može naročito poboljšati memoriju i kognitivne procese. Crveno vino je najbolja opcija, jer je ono bogato sastojcima koji poboljšavaju protok krvi u mozgu i smanjuje rizik od dobijanja Alhajmerove bolesti.

Spread the love

Oznake: ,Olivera Marinković
Previous Post

KAMENA GORA

Next Post

ISTINITA PRIČA IZ ŽIVOTA KOJA JE UZBURKALA REGION TOKOM KORONE

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

KAMENA GORA

Kamena Gora je mesto u blizini Prijepolja, na jugozapadu Srbije. To je planinsko selo, sačuvano od civilizacijiskih tekovina...

02/05/2023