Breaking

DRESS CODE ILI OBLAČENJE ZA RAZNE PRILIKE

Life style / Moda / 12 novembra, 2022

Često čujemo da u odredjenim prilikama moramo da ispoštujemo dress code, a opet nismo sigurni da znamo šta to znači. Dress

code bi modni stručnjaci definisali kao   pravila koja se odnose na oblačenje u zavisnosti od prilike. Jer ako to zahteva prilika a i sam prostor, zašto bi vi bili ono što štrči i ne uklapa se… Evo nekih mesta I sugestija čime bi ste trebali da se rukovodite u oblačenju kada izlazite.

POZORIŠTE

 

Jasno nam je da su farmerke svima postale deo svakodnevice. Nosimo ih u svim prilikama a eleganciju u njima podižemo eventualno elegantijom obućom ili elegantnijim  gornjim delom.

 

Dress code za pozorište nekada je podrazumevao odelo kod muškaraca i haljine i visoke potpetice kod žena. Kao što smo već rekli, granice se pomeraju i od strogog i formalnog sve se više ide ka ležernom, ali je naš predlog da kada idete u pozorište izbegavate patike i dukserice, pocepane farmerke, gole stomake. O trenerkama ne bismo!

 

Dakle svojom malo finijom odećom dajete na značaju događaju na koji idete, prostoru u kom se događaj dešava, ali i sebi, jer ako idete na nešto lepo i uzvišeno kao što je bilo koja vrsta umetnosti, onda i vi izgledajte lepo i osećajte se uzvišeno.

 

Neke moderne predstave mogu da „istrpe“ i ležernije odevanje, ali ako idete na balet ili operu, malo elegancije nije na odmet.

 

RESTORAN

 

U današnje vreme treba da obratite pažnju u kakav restoran idete. U štiklama i haljini bi ste u Mekdonaldsu ili nekoj piceriji bili „ over dressed“ ili u prevodu previše sređeni, dok bi trenerka ili farmerke i patike u restoranima gde se služi  „fine dining“ bili prosto neprikladni.

 

Cipele, pantalone, za oba pola, košulja za njega i bluza ili košulja za nju, su komadi garedrobe sa kojima danas nema mnogo greške.

 

Treba znati da postoje restorani koji drže do svog ugleda i reputacije, pa se može dogoditi da vas unutra ne puste ukoliko nemate sako i kravatu, ili haljinu ukoliko ste dama. U filmovima ste sigurno videli da postoje i takvi, koji svojim mušterijama nude iznajmljivanje sakoa i kravate kako ne bi bili odbijeni pri ulasku u isti, ali i kako svojom neodgovarajućom garedrobom ne bi kvarili ambijent .

Možda kod nas toga nema, ali treba biti informisan i spreman, jer ko zna gde će vas putevi odvesti..

 

 

KLUB/DISKOTEKA

 

Klubovi su mesto gde možete pustiti svojoj mašti i kreativnosti na volju. Uglavnom pravila nema pa se možete potpuno opustiti. Kada su tematske zabave u pitanju, organizator može zahtevati da se obučete na određen način i imati pravo da vas ne pusti u klub ukoliko ne ispoštujete njihov „dress code“ za to veče. Ono što je naš savet za bilo koji izlazak na mesta sa puno ljudi gde se pretpostavlja da ćete igrati i znojiti se, jeste slojevitost. Obucite se tako da vam pre svega bude udobno, a zatim i prijatno.

 

Ukoliko se dogodi da treba da idete na prijem pa na pozivnici stoji određeni dress code, evo šta neki od njih mogu da znače.

 

CASUAL

 

Svakondevna garderoba, takoreći bez pravila.

Obucite ono što inače nosite i budite bez brige, nećete pogrešiti.

 

SMART CASUAL

 

Najčešće korišćeni dress code je upravo ovaj. Naglašena je opuštenost, ali uz dozu elegancije. Rekli bismo neko normalno svakodnevno odevanje, bez primesa sportskog looka. Dakle, može sve osim patika.

 

BUSSINES CASUAL

 

Poslovni izgled, komplet ili suknja, sako ili bluza za nju, i polo majica ili košulja uz pantalone ili farmerke za njega.

 

COCTAIL

 

Koktel dres kod podiže odevanje na jedan viši nivo elegancije, pa se od dama obično očekuje da budu u kraćoj haljini a od gospode u odelu bez kravate

 

BLACK TIE

 

Strogo formalan dres kod koji kod muškaraca podrazumeva smoking ili crno odelo i leptir mašnu, a od žena dugačku haljinu.

Kod dress coda je bitno da ga ispoštujete koliko možete, to jest da ne idete u krajnosti. Da se ne obučete ni previše ni premalo.

Ponekad je zaista teško prilagoditi ga postojećoj garderobi, a nismo u prilici da priuštimo novu baš za tu jednu priliku.

Zato pametno kombinujemo ono što imamo, poštujući pravila u meri u kojoj možemo.

Ipak, važno je uzeti  ga u obzir (pročitati ga) da se na događaju, u kom su svi u patikama a vi u odelu i dugačkoj toaleti ne biste osećali kao vanzemaljac.

 

Spread the love

Oznake: ,Olivera Marinković
Previous Post

Horoskop za period od11-21 novembra, tekuće 2022- gpdine

Next Post

Figueras, grad koji krije najneobičniji muzej na sve

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

Horoskop za period od11-21 novembra, tekuće 2022- gpdine

OVAN Ljubav Raspored planeta u vašem znaku su savršena kombinacija: vazduh raspaljuje vatru, a vatra zagreva vazduh....

November 11, 2022