Breaking

Kako napisati knjigu?

Biznis i karijera / 18 oktobra, 2022

 

Često dobijamo od vas pitanje, kako da napišete svoju  prvu knjigu. Radujemo se svakom vašem pitanju I potrudićemo se da vam damo odgovor na postavljeno pitanje.

Ako imate dobru ideju, kreativan naboj a pri tom želite I malo da zaradite, zašto da ne? Kratka  napomena je da su se mnogi obogatili baš na ovaj način.

Jedinstvene ideje su uvek na ceni I dobrodošle, a retko kad su u ponudi. Zato, hrabrimo vas da krenete napred u akciju, a u   daljem tekstu dobićete sve smernice. Biće kratke, ali nadamo se da ćete ih vi razraditi na svoj način, a posao je mukotrpan I  ima faze. Jer, biće dana kada će vas interesovati šta ima na TV-u, I u frižideru, I na društvenim mrežama, telefonu…a to vas sve odvodi od prvobitne namere.

Važno je da pišete kontinuirano, da steknete naviku I rezultati neće izostati. Budite uporni u stvaranju  navike, jer ona može da vam se isplati na duže staze.

Krećemo opet od one dobre ideje.

Neka ona bude vaša prva vodilja. A ona mora biti originalna I zanimljiva. Jer kaže se da uspeh dolazi kada druge zainteresujete za ono što radite. Popunite svoje stranice, svojom pričom, svojom istinom I na svoj način,  od korice do korice,  nikoga neće zanimati, ono što je već negde pročitao. Zato originalnost, neka bude vaša druga vodilja. Plan neka bude sledeća stavka kojoj ćete se posvetiti. Jer, pisanje se mora planirati. Dužina knjige, poglavlja, radnja sve to će vas možda zbuniti u prvi mah. Zato,   temu podelite na manje delove. Kada sve stavite na papir, steći ćete jasniji uvid u to šta vas očekuje u narednim danima rada, a naročito što ćete imati uvid, šta je važno, a šta nije.  Precrtajte svaki ispunjen zadatak I ono što je nebitno- ostavite samo bitne stvari, njih razradite još dublje I šire, vidite šta tu još može da se kaže. Kad god vam neka ideja padne na pamet, zapištie je, I vidite kako možete da je uklopite u već postojeće ili da postane zasebna celina.  Ključna stvar cele priče je pisanje. Teoretisanje mnogo dobro ide svima, a praktivanje samo upornima. Zato, zapamtite da je svaki završen posao bolji od nezavršenog.  Kada stvari privedete kraju, zaboravite na knjigu  neko vreme. Jer, sa vremenske distance, sve će vam što ste uradili izgledati drugačije.  Kada prodje izvesno vreme, možda će se neka lična stanovišta promeniti, a to ćete svakako želeti da unesete u knjigu. Prvo pregledajte gramatiku, I sigurno negde imate nešto što bi ste želeli da promenite. Promenite to, a pored svega što niste sigurni da je to-to, stavite zabelešku I razmislite kako bi “to”,  bilo bolje da se uradi.

Verujte,  ovo je možda I najteži korak, ali ono što ste uradili potrebno je nekoliko puta iščitati. Koliko je to tačno puta, ne možemo vam  reći, jer je to krajnje individualna stvar. Neko to uradi iz trećeg, a neko iz trinaestog puta. Tek kada budete zadovojni, sigurni da je to to, ali I ponosni na svoj rad, izložite ga očima javnosti. tj, svom prvom čitaocu. Potrudite se da to bude objektivna osoba, koja će vam najiskrenije reći šta misli o napisanom delu. Prijatelji poznanici I porodica, možda nisu merodavni, I vole vas pa ne mogu biti objektivni.  U tom slučaju je potrebno potražiti pomoć stručnih lica, koji će vam na profesionalnom nivou reći svoje zamerke. Nemojte brinuti zbog njih. Bolje ih ispraviti pre, nego posle izlaska sa čuvenim kajanjem“e ovo sam mogao/la drugačije“ Srećno!!! I svakako se javite Naj magazine da je predstavimo našim čitaocima!!!

Spread the love

Oznake: , ,Olivera Marinković
Previous Post

KAKO NAPRAVITI  BILJNO MLEKO

Next Post

SMEH I RADOST SU ONO ŠTO ME U ŽIVOTU VODI

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

KAKO NAPRAVITI  BILJNO MLEKO

  KOKOSOVO MLEKO SASTOJCI -200 gr kokosovog brašna -950 ml vruće vode (ne ključale) -1 kašičica...

October 17, 2022