Breaking

UBOD MORSKOG JEŽA

Zdravlje plus / Život / 17/08/2021

Leto je i mnogi od nas će otići na more. U samom moru žive najrazličitiji organizmi od kojih nisu baš svi prijateljski nastrojeni prema ljudima, jer mi njima samim ulaskom u vodu  narušavamo životni prostor.

 

Jedna od najčešćih povreda je ako stanemo na morskog ježa, koji nikada nas prvi neće napasti. Ovakav susret može biti neprijatan i bolan, ali pre nego što se dogodi taj ,,bliski” susret evo nekoliko načina da sami sebi budete prva pomoć.

 

Prva stvar koju osetite kada vas ubode jež je vrlo oštar bol i osećaj da vam to mesto ,,gori”.

Jež je ,,pasivan” i samo ,,vi možete napasti njega”, a on će se odbraniti svojom iglicama za jednokratnu upotrebu. Ali, oprez! Pošto vas on ne ubada svaki dan, ne znate da li ste na njegov ubod alergični ili ne znate da li je otrovan. Otrov koji se ubrizgava u tkivo tokom uboda vas ne može ubiti, ali može izazvati anafilaktički šok (iznenadna alergijska reakcija), koji može dovesti do smrtonosne situacije.

 

Igle morskog ježa ,,napravljene“ su od vrlo krhkog jedinjenja organskog silicijuma. Liče na jelku, harpun, udicu, itd. sa opcijom: ulazi – lako, a izvaditi – teško i bolno!

 

Nakon uboda igle se odmah lome i zaglavljuju se u tkivu otprilike isto kao kod uboda ose ili pčele. Izvaditi ih je izuzetno teško, ali to se mora uraditi obavezno, jer će vam u suprotonom  to mesto oteći i pojaviće se gnojna rana kao da ste se uboli na žicu, na primer.

 

Kada vas ubode jež, brzo izađite iz vode i pregledajte ranu. Ako igla morskog ježa nije vidljiva, onda je ušla veoma duboko ili ako se vi ne osećate dobro, ne preduzimajte nikakvu akciju i hitno se obratite prvoj zdravstvenoj ustanovi. Ako vi imate normalno disanje i opštih pogoršanja zdravlja nema i igle nisu ušle duboko u tkivo, pokušajte ukloniti ostatke igle samostalno. Ali ovo nije garancija da nećete imati gnojnu ranu i neće biti poseta lekaru.

 

Da biste mogli izvaditi iglu morskog ježa samostalno, nudimo nekoliko načina koje možete isprobati na licu mesta:

 

1.

Ako vidite da je igla morskog ježa pod kožom i nije ušla u mišić, onda odmah na plaži pokušajte sledeće: Operite mesto uboda sa obilnim količinom tople vode. Udarite mesto uboda glatkim i teškim predmetom na mesto gde osećate bol. Istisnite iz rane delove igle. Zalijte mesto uboda sa bilo kojim alkoholnim rastvorom za dezinfekciju. Zapamtite da organosilicijumsko jedinjenje (kalcijum), od kojih je igla morskog ježa, može biti rastvoreno kiselinom. Nađite veliki limun ili sirće (5-7%) i sipajte rastvor kiseline na mesto uboda. Nakon što se uverili da su svi delovi igle ispod kože nestali, isperite toplom vodom. Očistite ranu nekim antiseptikom.

 

2.

Ovo je stari provereni domaći metod:

Neophodno je isprati mesto uboda. Udariti glatkim i teškim predmetom (npr. flašom) na mestu uboda i igle će se raspasti. Zalijte oštećenu kožu limunovim sokom i stavite kesu na stopalo. Trideset minuta budite na suncu. Nakon nekog vremena, počinje obilno izlaziti limfa od uboda i onda ćete moći izvući većinu delova igala. Operite mesto uboda toplom vodom.

Očistite ranu antiseptikom. Za 2-3 dana svi ostali delovi igle će izaći ili se rastvoriti sami.

 

3.

Ako na plaži pri ruci nemate neophodnih stvari, možete se vratiti kući i uraditi sledeće:

Obilno isperite nogu vodom. Stavite na ranu alkoholni rastvor. Nogu stavite u vruću vodu, toliko vruću koliko god možete izdržati (topla voda neutrališe toksine). Samo nemojte previše, da ne biste dobili opekotinu. Takođe, možete koristi umesto vode zagrejanoj na 40°C suncokretovo ulje, koje treba postaviti tkaninom na ranu. Opet, morate biti veoma oprezni sa temperaturom. Zalijte mesto uboda slabom kiselinom (limun, sirće). Posle toga iglice morskog ježa mogu se vrlo nežno istisnuti. Nakon što se uverili da su svi delovi igle ispod kože uklonjeni, operite mesto uboda toplom vodom. Očistite ranu hidrogenom ili jodom.

 

4.

Ovo je najlakši i najneobičniji način za uklanjanje bodljica morskog ježa:

Operite nogu vodom. Stavite malu količinu zubne paste na mesto uboda i igle će izaći same.

Operite mesto uboda toplom vodom. Očistite ranu. Vodite računa o mestu uboda 2 dana. Ako nema traga od uboda, onda se sve dobro završilo. Ako se na koži vide ljubičasti tragovi ili ne prođe bol, onda je igla ispod kože ostala, imate gnojnu ranu ili se pojavila alergijska reakcija, onda se treba odmah obratiti lekaru.

 

5.

Ranu dobro isperite. Uzmite čistu gazu i kupite glinu za spoljnu upotrebu. Uglavnom su to bela ili zelena. Glinu uzimate plastičnom ili drvenom kašičicom. Stavite je na gazu koju ste pokvasili i pustite da se glina aktivira i ,,izvuče” bodljicu ježa. Dobro dezinfikujte mesto uboda.

Naj magazin

 

 

 

Spread the love

Oznake: ,Olivera Marinković
Previous Post

ČETIRI SVEĆE

Next Post

DNEVNI HOROSKOP ZA 17.AVGUST TEKUĆE 2021.GODINE

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

ČETIRI SVEĆE

Četiri sveće su gorele polako.Bila je tišina i mogao se čuti njihov razgovor. Prva sveća reče: "Ja sam Mir –...

16/08/2021