Breaking

KREATIVNOST JE VAŽAN DEO MOG ŽIVOTA

Oni koji dolaze / 22 novembra, 2020

Sara Oster Rokvić je mlada,  savremena žena, supruga i majka. Diplomirala je Filološki fakultet i osnivač je kutka za mame  pod nazivom Momster. Rodila se živi i radi u Beogradu. Pripada onim mladim ženama  koje znaju svoj put i  svoj cilj.  Bilo nam je zadovoljstvo da je ugostimo i popričamo sa njom jer od nje možete naučiti mnogo toga. Kreativac i umetnik u duši, deluje jednostavno ali i vrlo nadahnjuje sve one koji je prate na društvenim mrežama.

Čini se da ona sama  inspiraciju nalazi u svemu, oko sebe. Moramo na početku, da je pitamo da li male stvari čine život?

-Taj odnos prema životu mi je usadila moja majka, jer je to uvek govorila kada sam ja bila dete, kao i dan danas. Ali, ono što je najvažnije je to da nije samo govorila nego se zaisa i sama oduvek oduševljavala sitnicama. I to je velika čar života.

Da li nam možete dati „5 Dos“ životnih stvari/stavova”?  Svakog meseca kostatujete „My 5 Dos & Dont’s“.

-Voleti i negovati prvenstveno sebe pa samim tim i sve oko sebe.

-Ne shvatati život previše ozbiljno jer se tako teško preživljava.

-Uvek biti na strani srca, a ne pesnice.

-Dozvoliti sebi i greške, i malo ludosti, i lenjosti.

-Zvati češće baku i deku.

 Da li Vas je materinstvo promenilo i koliko ? 

– I dalje nisam dokučila šta je to tačno majčinstvo u meni promenilo, ali osećam da mnogo toga jeste. I ona sam ista, i nisam ona ista. Još jedna od neobjašnjivih stvari mama života.

 Pišete za blog Momster i sa nama delite Vaša iskustva, šta Vas je podstaklo na to i da li će te jednog dana sve to pretočiti u knjigu? 

-Za vreme studia imala sam želju da pokrenem lifestyle blog, u međuvremenu sam počela sa radim u kreativnim radionicama sa decom ometenom u razvoju, onda nakon toga završila fakultet i stekla zvanje dipl. filologa. Mi filolozi volimo mnogo da čitamo i pišemo. Na sve to postala sam majka, i kada se sve to zbućkalo počela sam da pišem blog o majčinstvu. I uživam u tome kao i te 2015. godine.

 Mnogostuka interesovanja imate, svoju kreativnost ispoljavate kroz pravljenje nakita, planera, šolja, da li planirate da još sa nečim proširite asortiman? 

-Kreativnost je važan deo mog života. Kao devojčica išla sam na časove slikanja i obožavala da crtam po zidovima svoje sobe i po garderobi. Sa sinom svašta radim, i mnogo volim da pravimo oblike od papira, a sada planiram da oslikamo neke saksije za začinsko bilje. Suprug voli da pravi svašta od drveta i od kože, pa me i to zanima. Ljudske ruke su čudo.

Vaša čitalačka strast je evidentna. Šta je to po Vama što pod obavezno sve mlade mame bi trebalo da pročitaju? 

-Moj deda je bio profesor srpske i svetske književnosti i nasledila sam veliki deo njegove privatne biblioteke koja je brojala bezbroj naslova. Čitam od kada znam za sebe, a od kada sam i sama majka pratim izdanja sa tom tematikom. Uvek svakoj majci preporučujem knjigu „Slobodna deca Samerhila“ od Aleksandra Nila. I sve knjige od Jespera Jula, Tine Brajson, Oskara Brenifea, Daniela Sigla…


Kako ste rešavali prve roditeljske dileme koje ste imali kada ste dobili dete? 

-Kada se žena nadje prvi put u ulozi majke početak zna biti vrlo težak. Kako vreme prolazi biva sve lakše, ali svako majčinstvo je kombinacija lakših i težih iskušenja koliko god imale „mama staža“. Ja sam počela više da se edukujem na teme „mama-dete“ negde na sredini trudnoće, a tek nakon nje jer nisam verovala,  i dalje ne verujem da mi je dovoljan samo majčinski instinkt u svim nedoumicama. Majčinstvo je učenje svakog dana. Bez prestanka.

Kako uspevate da organizujete predanost porodici, svemu onome što volite ali i sebi jer izgledate vrlo negovano? 

-Prvo želim da se zahvalim na komplimentu, a zatim i da vam napišem da retko šta stižem  Jedan dan branim na golu, drugi radim do 3 ujutru, treći saopštavam da idem u sobu da slušam muziku 20 minuta jer pucam po šavovima i da me niko ni slučajno ne uznemirava, četvrti bih se zavukla u mišiju rupu, peti trčim prijateljici u zagrljaj i na kafu i kolače sa njom, šestog  jurimo u muzej i smišljamo koju pizzu da poručimo jer nema se vremena za pravljenja ručka… I tako dalje, i tako daljeeee.

Osnovna načela po kojima vaspitate svog sina sa svojim suprugom?( ukratko)

-Oboma nam je najvažnije da on bude srećno dete koje će izrasti u srećnog čoveka. Da uvek zna da je voljen i da smo mu uvek i zauvek meko tlo za sletanje. Da bude slobodan i da se njegova mala ličnost i prava uvažavaju ravnopravno sa našim. To su osnove našeg vaspitanja prema njemu.

 I da li za kraj nam mozete dati neki recept koji možemo pripremiti  u ovim jesenjim danima svojim najmilijima?

– Ove jeseni sam mojim pratiocima napisala recept za „Kolač od dunja“ i mnogo njih ga je pravilo i oduševilo se te ću ga zbog toga podeliti i sa vama:

Umutiti 3 jajeta sa 150g šećera. U to dodati 200g belog brašna i 1 prašak za pecivo, cimeta po želji i malo soli. Zatim 150g otopljenog putera i pola šolje jogurta. Izrendati 1 veću dunju, prelijti sa malo limunovog soka i dodati u smesu. Možete dodati i samlevene lešnike, bademe, orahe ili koštice kajsije. Ulijte sve u puterom podmazanu modlu pa u rernu na 180C. Kada kolač bude pečen i prohladi se možete ga posuti prah šećerom.

Katarina Milenković

Spread the love

Oznake: , ,Olivera Marinković
Previous Post

MUZIKA MI SE JEDNOSTAVNO DEŠAVA

Next Post

UČENJE PLESA JE NEOGRANIČEN PROCES

You might also like0 Comment


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


More Story

MUZIKA MI SE JEDNOSTAVNO DEŠAVA

Tanja Banjanin je srpska pop pevačica, izdala je četiri muzička albuma. Poznata je po pesmi Ja činim sve, kojom je 1997....

November 21, 2020