Breaking

GOLUBAČKA TVRDJAVA -BAJKA NA DUNAVU

putovanja/zanimljivosti / Život / 16 avgusta, 2020
Golubačka tvrđava

Golubačka tvrđava

Ove godine  Golubačka tvrđava jedno je od najposećenijih turističkih mesta u Srbiji. Nalazi se u istočnom delu naše zemlje, odnosno u opštini Golubac, nedaleko od istoimenog naselja. Smeštena je na vrlo visokim liticama, stoga, prirodni i kulturni krajolici ovog mesta nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Sam broj posetilaca govori o njenoj lepoti a mi se nadamo da ćemo zaineresovati i one koji je još uvek nisu posetili.

Golubačka tvrđava

Golubačka tvrđava

Naime, Golubački grad ili Golubac je srednjovekovna tvrđava stara preko 6 vekova. Smeštena je na desnoj obali Dunava u Nacionalnom parku Đerdap, i za Srbiju predstavlja spomenik kulture od izuzetnog značaja.

Osnovni izgled tvrđave vremenom je menjan, a svoj današnji izgled ona je dobila krajem 15. veka, kada su Turci izveli poslednju fazu u izgradnji. Danas, ona se sastoji iz tri dela: prednjeg, zadnjeg i gornjeg grada (sa citadelom). Ima ukupno 10 kula i dve velike kapije. Neki delimično istraženi objekti govore o tome da je ispred tvrđave nekada bilo civilno naselje. Izgrađen u stenama, na vrlo nepristupačnom terenu, grad je sa severa imao veoma dobru zaštitu od neprijatelja.

Golubačka tvrđava

Golubačka tvrđava

Pored postojećih 9 kula, Turci su sredinom 15. veka izgradili i desetu, a neke od postojećih ojačali otvorima za topove. Najviša, najnepristupačnija i najzanimljivija posetiocima je takozvana Šešir kula sa koje se pruža najlepši pogled na reku.

Ulazna kapija tvrđave ujedno predstavlja i ulaz u nacionalni park sa zapadne strane, a istočno od bedema grada, nalazi se prirodni rezervat Golubački grad.

Veoma zanimljivo je i to kako je ova tvrđava dobila ime. Kao što je to slučaj sa mnogim mestima, i za ovo ime vezuju se mnogobrojne legende i mitovi. Jedna od najrasprostranjenijih legendi govori o osmanskom zapovedniku grada koji je bio zaljubljen u lepu meštanku Golubanu. Odbivši da uđe u njegov harem, kažnjena je tako što je okovana u stenu da bi se pokajala. To ju je odvelo u smrt i u njenu čast tvrđava je dobila ime Golubac. Stena za koju je okovana nosi naziv Babakaj, što na turskom znači pokaj se. Po nekim verovanjima duša lepe devojke još uvek živi, jer golubovi i dalje sleću na Babakaj stenu.

Golubačka tvrđava

Golubačka tvđava

Istorija ovog mesta veoma je duga i burna. O nastanku i izgradnji tvrđave nema bližih podataka, ne zna se ko je (Ugari ili Srbi) i kada tačno osnovao. U pisanim izvorima prvi put se pominje 1335. godine, ali smatra se da je osnovana ranije. Ono što znamo je da je srednjovekovni grad nastao na ostacima starog rimskog utvrđenja. Kao srednjovekovna tvrđava izgrađena je prvenstveno kao vojno utvrđenje i važno strateško uporište. O burnoj istoriji govore mnoge bitke vođene oko ovog grada, naročito između Osmanskog carstva i Kraljevine Ugarske. Pod ugarskom vlašću grad je bio do kraja 14. veka, a nakon toga grad osvajaju Turci pa zatim ponovo Ugari. U 15. veku Golubački grad dobija despot Stefan Lazarević, postavši ugarski vazal. Nakon njegove smrti, Turci ponovo zauzimaju grad. Viševekovna previranja i osvajanja tvrđave završila su se 1868. godine, kada je turska posada konačno napustila grad, a on je tada predat knezu Mihailu Obrenoviću.

Nakon rekonstrukcije, tvrđava je zvanično za posetioce otvorena u martu 2019. godine. Zbog bajkovitih predela i jednog od najlepših pogleda na Dunav, Golubački grad je prava turistička atrakcija.

Golubačka tvrđava

Golubačka tvrđava

U okviru turističkog prostora Golubački grad posetioci mogu videti i Rimsku kuću koja predstavlja ostatke antičkog objekta, Srednjovekovnu krečanu u kojoj je pečen kamen i dobijan kreč i Mahmud-pašin hamam.

Zarad bezbednosti posetilaca, grad je podeljen na četiri zone: zelenu, plavu, crvenu i crnu, a poseta se može obaviti samostalno ali i uz pomoć stručnog vodiča. Zelena zona obuhvata posetu triju kula i Palate. Dostupna je svim kategorijama posetilaca. Ova zona nudi digitalnu prezentaciju o Golubačkoj tvrđavi i izložbe Vitezovi Golubačke tvrđave. Plava zona dodatno podrazumeva pristup još jednoj kuli. Međutim, pristup je dozvoljen samo punoletnim posetiocima. Važno je napomenuti da ova zona zahteva viši nivo fizičke spremnosti posetilaca. Crvena zona u pređašnje uključuje i posetu Kuli 7, a pristup je dozvoljen samo punoletnim posetiocima uz stručnu pratnju. Staza u crvenoj zoni zahteva veoma visok nivo fizičke spremnosti. Crna zona omogućava posetu i najvišoj Šešir kuli i Kuli 3. Takođe, otvorena je samo za punoletne posetioce uz stručno vođenje i sve mere bezbednosti. Crna zona je izuzetno teška staza, i podrazumeva najviši nivo fizičke spremnosti.

Golubačka tvrđava

Golubačka tvrđava

U okviru kompleksa za posetioce je otvorena kafeterija i suvenirnica.

Ovo područje obiluje značajnim spomenicima kulture i prirodnim lepotama, stoga, pored Golubačkog grada možete posetiti i arheološko nalazište Lepenski Vir, manastir Tumane, Viminacium, Srebrno jezero…

tekst Sanja Kuzmanović

fotografije Katarina Milenković

Spread the love

Oznake: , , ,Olivera Marinković
Previous Post

RAZOČARENJA SU PUT KA PROMENAMA

Next Post

UŽIVA DOK PIŠE

You might also like


More Story

RAZOČARENJA SU PUT KA PROMENAMA

 Katica Đorđević je mlada devojka koju je život naučio kako da ustane sa dna i da se sama, bez ičije podrške...

August 10, 2020